Skip to main content
Q&A om innovation i forskning

- Mit job består i at reparere patienternes hjerter

Ditte Caroline Andersen forsker i fremtidens medicin og hjertesygdomme. Hun undersøger, hvordan zebrafisken kan genskabe sit hjerte og vil finde ud af, om hun kan kopiere fiskens egenskaber til hjertepatienter. Hun har senest modtaget det prestigefyldte Sapere Aude-legat.

Af Stine Charlotte Saltofte Hansen, , 28-10-2020

Hvad svarer du, når folk spørger, hvad du laver? 

Så svarer jeg, at jeg forsker i fremtidens medicin for hjertepatienter. I den situation, hvor patienter får en blodprop i hjertet, er der et stykke af hjertemusklen, der dør. I dag kan vi godt behandle flere af symptomerne, men vi kan ikke gendanne hjertemusklen, så patienten bliver ved med at have en nedsat pumpefunktion, som man også kan dø af. Så mit job består i at reparere patientens eget hjerte. 

Her er zebrafisken super vigtig. Udfordringen er, at mennesker og andre pattedyr som mus ikke kan gendanne deres hjertemuskel efter en blodprop i hjertet. Derfor har vi svært ved at finde nogle systemer, hvor vi kan studere denne proces. Men vi kan kigge på zebrafisken, for den kan fuldstændig regenerer sit hjerte, efter man har skåret 10-20 procent af den nederste del af. Sådan er dyret, hvis du skærer halen af, vokser den også ud igen. Så derfor er det en super fed organisme, som også er relativt let at arbejde med. Den er heller ikke så pladskrævende som mus. 

 

Hvorfor prioriterer du innovationen i dit job? 

Det gør jeg, fordi jeg gerne vil have forskningen ud. Det er ikke nok for mig, at jeg og andre forskere kan sidde og læse om de her ting. Det er selvfølgelig fint, men vi er her for patienternes skyld. Og for at forskningen kan nå ud til dem, er vi nødt til at have den innovative del med, fx det at indhente patenter.

Nu er jeg i krydsfeltet mellem universitetet og hospitalet, og for mig er den innovative del ikke kun noget, der handler om det kommercielle, patenter og pengene, men om at få forskningen over til patienterne. Men der er masser af innovation i at forsøge at reparere hjerter.

 

Hvad er målet med din forskning? 

Målet med min forskning er klart at finde noget, som vi kan anvende til at reparere patienternes hjerter i fremtiden. Det er jo meget fint, at man kan sætte et nyt stort droideagtigt hjerte ind i kroppen, men det er stadig noget, som ikke holder lige så godt som vores eget hjerte. Jeg tror også, de fleste mennesker ville foretrække at beholde deres eget hjerte i stedet for at få en stor maskine ind. 
 

Hvor, hvordan og hvornår får du nye ideer? 

Det gør jeg hele tiden. Det er tit, det ikke er på arbejde. De ny ideer kommer, når jeg cykler en tur om aftenen, eller når jeg er ude at handle. Det med zebrafisken er noget, jeg kom på, mens jeg gik på en fodboldbane. At jeg blev nødt til at finde ud af, om den kunne det, som jeg ikke har kunnet vise på mus.

Vores felt har flyttet sig, for i mange år ledte man efter noget regenerativt i pattedyrenes hjerter, og det er der bare ikke. Så begyndte man at kigge på zebrafisken og forsøgte allerede i 2000 at klippe noget af hjertet. Noget som jeg langt senere forsøgte i mus, men som ikke virkede. 

 

Hvad ser du som den vigtigste egenskab, når man skal have en innovativ tilgang til sit arbejde?

En egenskab? Det, at jeg har fået patienterne tæt på, betyder, at jeg har fået et andet perspektiv. Når man har det her patientfokus, ved man også, hvad man arbejder for. Det, der driver mig, er samtalerne med kollegerne om manglende behandlinger til forskellige patientgrupper. Men en egenskab. Nej, målet er at finde nye måder at hjælpe patienterne.
 

Foto: Ditte Caroline Andersen står ofte oppe ved tavlen på sit kontor og samler op på ideer og tanker.

Q&A med fire innovative forskere

  • Dette er et ud af fire interviews med forskere, som er stærke innovatører eller sprudlende idemagere, når der skal udtænkes nye teknologier og lægemidler til gavn for samfundet.
  • Denne gang gik spørgsmålene til Ditte Caroline Andersen, som er ansat på Klinisk Biokemi og Farmakologi, OUH, samt Klinisk Institut, SDU.
  • Der er også Q&A’s med Tore Bjerregaard Stage, Irina Iachina og Maja Thiele.
  • Ditte, Maja, Tore og Irina er fire ud af de mange forskere, som gør en særlig stor forskel for dig og mig.
Redaktionen afsluttet: 28.10.2020