Skip to main content
DA / EN

Betydningen af skydeidræt i skoletiden for børn med uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet

 

Projekt titel

Betydningen af skydeidræt i skoletiden for børn med uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet

Annegrete Gohr Månsson

Projektansvarlig

Annegrete Gohr Månsson

Projektbeskrivelse

Baggrund:
At dyrke skydeidræt i skytteforeninger i Danmark, kræver fokuseret opmærksomhed og motorisk stabilitet. Siden 1990erne har forældre og skolelærer til børn med uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet (ADHD), givet tilbagemeldinger om, at skydeidræt havde en positiv indvirkning på børn med ADHD og ADHD-lignende symptomer.

Mål:
Formålet med dette studie er at undersøge, hvilken betydning skydeidræt i skoletiden i skytteforeninger i Danmark, har for børn med uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet (ADHD).

Metode:
Studiet er designet som et mixed-method studie, bestående af spørgeskemaundersøgelse og computertest, kombineret med et casestudie, bestående af interviews og observationer.

Perspektiver:
Efter vores bedste overbevisning har ingen forskning tidligere undersøgt betydningen af skydeidræt i skoletiden for børn med uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet (ADHD). Hvis det viser sig, at interventionen er effektiv, kan det være et relevant tiltag for børn, der kan befinde sig i vanskeligheder med uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet (ADHD). Resultaterne kan bidrage til viden i den fortsatte søgen efter effektive og motiverende ikke-medicinske tilgange, som kan hjælpe og understøtte livet for børn med ADHD og ADHD-lignende symptomer.

Startdato og forventet slutdato

01.01.2016 - 31.12.2018

Hovedvejleder

Professor Kirsten Kaya Roessler

Bi-vejledere

Lektor Mette Elmose Andersen, SDU; Professor Søren Dalsgaard, Aarhus Universitetet

Projektet udføres under

CH:LD og InCoRE forskningsgrupper

Samarbejdspartnere

DGI, SDU, Aarhus Universitetet

Finansiering

Trygfonden

Nøgleord

Børn, ADHD, hyperaktivitet, uopmærksomhed, impulsivitet, fysisk aktivitet, skydeidræt

Resultater

Resultatterne fra det det kvantitative studie er publiceret i Nordic Journal of Psychiatry (maj, 2019) og resultaterne fra det kvalitative studie publiceres i Pædagogisk Psykologisk Tidsskrift (PPT), nr. 5/2019 til oktober 2019 og kan herefter skaffes på hjemmesiden.

Projektet og de første resultater er omtalt på SDU og DGI's hjemmeside, samt på Videnskab.dk, og kan ses via følgende links:

Sidst opdateret: 02.08.2023