Skip to main content
Forskningsenheden OPEN

Min forskning: En ph.d. fortæller

Line Møller Nanque

Projektet evaluerede de potentielle implikationer af at erstatte oral polio vaccine (OPV) med inaktiverede polio vaccine (IPV).

Hvad er titlen på din afhandling?

Evaluating the effects of polio vaccines on general child health in Guinea-Bissau.
 

På hvilket institut og/eller i hvilken forskningsenhed har du skrevet din ph.d.?

Bandim Health Project, Forskningsenheden OPEN, Klinisk Institut.
 

Hvem var din hovedvejleder?

Professor Ane Bærent Fisker. 

 

Hvilket spørgsmål ville du besvare med din afhandling?

At evaluere de potentielle implikationer af at erstatte oral polio vaccine (OPV) med inaktiverede polio vaccine (IPV), og specifikt om dette vil øge børnesygelighed og -dødelighed i Guinea-Bissau, ved at fratage børn de fordelagtige effekter af OPV og udsætte dem for en potentiel negativ effekt af IPV

Hvad fandt du ud af?

Den gavnlige effekt af OPV var mindre end forventet, og vi fandt ingen forskel i risikoen for konsultation, hospitalisering og død efter IPV givet med penta3+OPV3. Køn og timing af OPV ved fødslen blev dog identificeret som mulige effektmodifikatorer, og det er derfor nødvendigt at udforske disse nærmere i fremtidige studier, der evaluerer effekten af OPV vs IPV.

 

Hvordan gjorde du det (metode)?

 Ved brug af Bandim Health Projects sundheds- og demografiske overvågningssystem i landdistrikterne (HDSS) i Guinea-Bissau udførte vi et stort randomiseret studie, der testede effekten af en OPV vaccine-kampagne blandt børn i alderen 0-8 mdr. I løbet af to perioder skete to naturlige eksperimenter; det ene i 2003-2004, hvor der var mangel på OPV og det andet i 2016-2019, hvor IPV blev introduceret for kort efter at mangle og derfor blive reintroduceret. Ved brug af Bandim Health Projects urbane HDSS undersøgte vi disse nærmere.

I det første naturlige eksperiment brugte vi data til at analysere risikoen for hospitalisering/hospitalsdød efter kun at modtage vaccination med difteri-tetanus-kighoste (DTP) vs co-administration af DTP med OPV blandt børn i alderen 6 uger til 14 mdr, som søgte ambulant konsultation på det nationale hospital i urbane Bissau. I det andet naturlige eksperiment brugte vi data til at sammenligne raterne af konsultationer og hospitaliseringer blandt børn i alderen mellem penta3-vaccination og 9 mdr, som modtog penta3+OPV3+IPV vs penta3+OPV3.

 

Hvordan kan din forskning bruges (i klinikken, samfundet etc.)?

Min forskning har bidraget til evidensen af de uspecifikke effekter af OPV og IPV, og har samtidig understreget vigtigheden af og begrænsningerne ved at bruge virkelighedens data til at evaluere de potentielle implikationer af vacciners uspecifikke effekter.  

Mød forskeren

Line Møller Nanque er ph.d.-studerende på SDU, og er tilknyttet forskningsenheden OPEN, som er en del af Klinisk Institut.

KONTAKT

Vil du vide mere?

Læs mere om forskningen fra OPEN på Klinisk Institut.

Læs mere

Hvornår forsvarer/forsvarede du din afhandling?

Den 6. november 2023.

Kommende ph.d.-forsvar

Redaktionen afsluttet: 07.11.2023