Skip to main content

Frihed til at arbejde med flere teknologier

  • Denne uddannelse kan læses i Sønderborg
  • Denne uddannelse foregår på engelsk

Ilias Esmati har altid været sikker på, at han skulle være ingeniør og opfinde ting:

”Allerede da jeg var lille, elskede jeg at skille elektroniske produkter ad, fordi jeg ville vide, hvordan de fungerede. Jeg forsøgte at samle tingene igen, men det lykkedes ikke altid,” husker Ilias.

Ekspertise giver frihed
”Jeg kan rigtig godt lide, at vi på uddannelsen har frihed til både at arbejde med elektronik, mekanik og software. Vi arbejder ikke kun med én af delene, men kan derimod selv vælge, hvordan og hvor meget vi vil koble faglighederne i projekterne,” siger han og fortsætter:

”Denne kombination gør mekatronik interessant og giver dig mulighed for at være kreativ i forhold til produktudvikling. Det betyder også, at jeg har fundet ud af, hvad jeg er bedst til og gerne vil arbejde med i fremtiden.”

Projekt om kitesurfing 
Hvert semester laver de studerende et projekt, hvor de arbejder i grupper. På de senere semestre er det tværfagligt samarbejde med Innovation og Business- og Interaction Design-studerende.

Lige nu er Ilias i gang med et projekt for en virksomhed, Liquid force, der laver udstyr til ekstremsporten kitesurfing.

”Vi forsøger at udvikle fleksibelt udstyr, der passer til forskellige vind- og vejrforhold. Som det er nu, bliver kitesurferen nødt til at have en masse forskelligt dyrt udstyr, og derfor vil vi gerne gøre fx kiten justerbar, så den passer til forholdene,” siger Ilias og fortsætter:

”Udstyret skal fungere i et barsk miljø med vand, sand og salt, og derfor er det ikke let at finde nogle løsninger, der fungerer.”

Let at få venner
Ilias sætter pris på det åbne og sociale miljø, der er på Alsion, som er navnet på Syddansk Universitets campus i Sønderborg.

”Her er et dynamisk internationalt studiemiljø, fordi der er så mange forskellige mennesker og altid mulighed for at deltage i sociale aktiviteter. Vi sidder fx ofte på skolen og laver projekter sammen.”

Ilias hjælper også til, når folkeskole- og gymnasieelever kommer på besøg. I sidste uge arrangerede han et forløb, hvor de unge mennesker skulle arbejde med kitesurfing-projektet.

”Det er rigtig sjovt at planlægge et forløb og finde det rigtige faglige niveau. Eleverne kom med en masse kreative løsninger. De synes, at projektet var vildt spændende, så det var ret tilfredsstilende. ”

Fakta

Det tager 3,5 år at blive diplomingeniør i mekatronik. På studiet kommer du bl.a. til at arbejde med temaerne:

- Discover mechatronics
- Build mechatronics
- Develop mechatronics
- Mechatronics and the environment.

På 6. semester er du i praktik i en dansk eller international virksomhed, hvor:

- du prøver at omsætte teori til praksis
- du får erhvervserfaring og kontakter, du kan bruge efter studiet
- du bliver klar til afgangsprojektet, som du skriver på sidste semester.

Det Tekniske Fakultet Syddansk Universitet

  • Alsion 2
  • Sønderborg - DK-6400

Sidst opdateret: 01.08.2023