Skip to main content

Du blev journalist, fordi du ville gøre en forskel og afsløre uret

Mange kan skrive og publicere - få mestrer den grundige, vedholdende research

Du lærer at finde de gode historier, der egner sig til det undersøgende – og holde fast i dem

Du lærer at holde styr på et omfattende materiale og finde historierne i det

Du lærer moderne digitale researchmetoder – og de klassiske

Du lærer at formidle svært stof, så brugeren vil have mere

Du møder andre, som brænder for det samme som dig

 

Bliv en fremragende undersøgende journalist

Den undersøgende journalist kan intet frit demokrati undvære, og på vores kandidatuddannelse i journalistik udbyder vi en særlig linje i undersøgende journalistik. Her kan du lære at finde de gode historier ved hjælp af aktindsigter, dokumenter og data fra offentlige kilder eller ved hjælp af data, som du selv scraper, så du har grundlaget for de bedste solohistorier.

Vi starter i den klassiske, undersøgende journalistik med kritiske interviews, aktindsigter, faktatjek og grundighed. Du kommer til at lave din egne projekter - alene eller i grupper. Du lærer, hvor du kan lede efter historierne, hvordan du bedst kan strukturere dit researchmateriale, og hvordan du planlægger forløbet fra første søgning til sidste anslag eller soundbite.

Den vedholdende graver skal kende sine data og vide, hvordan man analyserer dem. På den undersøgende linje lærer du at verificere kilder fx. ved hjælp af osint og dermed lave dybdegående faktatjek. Alt i alt lærer du både de klassiske dyder som vedholdende graver, og alle de værktøjer en moderne digital undersøger skal kende.

Den undersøgende journalist formår at formidle fakta, så det fænger. Derfor er formidling en vigtig del af det, du lærer. Du får værktøjer til digitale visualiseringer og du arbejder med plot, personer og dramaturgi.

De undersøgende fag på SDU er nemme at følge ved siden af dit arbejde. Fagene afvikles som en blanding af digitale moduler, du kan se, når du vil, og hvor du vil. Af digitale møder og undervisningsseancer live. Af vejledning og opgaver. Vi tilbyder også forløb, hvor vi anbefaler fx en konference eller en bogserie, du kan arbejde ud fra, eller du kan selv sammensætte indhold om dokumentarisme og undersøgende journalistik og få vejledning til at lave opgaver ud fra det. Du er naturligvis også velkommen til at vælge fag på andre danske eller udenlandske universiteter – eller blande fag fra linjen her med andre fag på SDU.

 

Hvordan kan man tage uddannelsen?

Der er to måder man kan læse Undersøgende journalistik linjen på: Man kan enten tage den på Cand.Public, der  er en to-årig kandidatuddannelse i journalistik på Syddansk Universitet, eller man kan læse det som enkeltfag på universitetet.

 

Cand.public

Cand.public-uddannelsen er til dig der vil være dygtigere til journalistik, lære nye discipliner, vil specialisere sig, fordybe sig i faget eller få inspiration og kvalifikationer til at skifte retning i arbejdslivet.