Skip to main content

uniTEST på SDU

uniTEST er en del af optagelsesprøven i kvote 2 på SDU. Bliv klogere på testen, og hvordan du forbereder dig.

Hvad er uniTEST?


uniTEST er en test af dine generelle forudsætninger for at gennemføre en universitetsuddannelse. Det er en multiple choice test, der består af 95 spørgsmål og varer 2,5 timer. Du får spørgsmål, der skal afdække din evne til at:

 • analysere, argumentere og træffe beslutninger (kritisk tænkning)
 • løse problemer på baggrund af almindelige kvantiative oplysninger som fx tal, regneark og grafer (kvantitativ tænkning)
 • forstå en tekst samt de sociale og kulturelle sammenhænge, den er et udtryk for (sproglig tænkning)

Du tager testen online

Når du tager uniTEST, sker det online fra din egen computer. Vi har altså flyttet en eksamen ind i din dagligstue. Din deltagelse følges af en online eksamensvagt fra SDU via webkamera og skærmoptagelse i Zoom. På den måde er du som ansøger sikret både høj fleksibilitet og testintegritet samt mulighed for omgående support.

uniTEST afholdes  mellem d. 23. marts og 2. maj.

Det skal du gøre for at deltage

Søg via optagelse.dk inden 15. marts kl. 12.00

Du har automatisk lavet en ansøgning i kvote 2 når du har søgt inden d. 15. marts kl. 12.00.

ikon
Log ind på optag.sdu.dk

Når SDU har modtaget din ansøgning fra optagelse.dk, sender vi et kvitteringsbrev til dig, som giver adgang til optag.sdu.dk. Her kan du følge din ansøgning, og det er også her du skal tilmelde dig uniTEST.

Kvitteringsbrevet bliver sendt til den mail, som du har oplyst til optagelse.dk.

ikon
Sig JA til at deltage i uniTEST senest 23. marts

Tryk på den grønne knap på optag.sdu.dk inden d. 23. marts kl. 12.00. Så ved vi, at du planlægger at tage uniTEST. 

ikon
Book tid til uniTEST senest 6. april

Du er nu klar til at booke den tid,  der passer dig bedst. Du må kun booke én tid, og book så hurtigt som muligt, så der er flest tider at vælge imellem. 

 • Log ind på optag.sdu.dk og følg linket til uniTEST tidsbestilling. 
 • Når du har booket en tid, modtager du en bekræftelse

Hvis du har søgt om særlige prøvevilkår, må du først booke en tid, når du har fået din afgørelse. Ansøgere, der tager testen på særlige vilkår, skal booke tid enten søndag d. 18. eller 25. april. 

Din tilmelding til uniTEST er bindende. Det betyder, at hvis du ikke  møder frem til din tid, så er dit testforsøg brugt. Er du forhindret i at møde op til din testtid pga. sygdom, skal du kunne fremvise en lægeerklæring for at få et nyt testforsøg.

Tjek din computer og test din internetforbindelse

Du skal bruge: 

 • En stationær eller bærbar computer. Du kan ikke bruge tablet, Chromebook eller mobiltelefon. Vi anbefaler Mac OS X 10.14, 10.15 og Windows 10 eller nyere samt 8 GB RAM hukommelse.
 •  
 • Mikrofon, højtaler og webcamera. Det må gerne være eksternt.
 • Internethastighed på mindst 2 Mbps download og 2 Mbps upload. Vi anbefaler ikke brug af hotspots.

Vi anbefaler, at du tester din internetforbindelse i forvejen med en hastighedstest.

Download Zoom og ACER TestApp*

Selve testen afvikles i ACER TestApp, mens du er forbundet til din online eksamensvagt i via skærmdeling i Zoom.

Inden testdagen kan du oprette et møde og teste, om du kan skærmdele i Zoom. Mac-brugere kan med fordel orientere sig i denne instruktion for at slå skærmdeling til.

*) Hvis du bruger en lånt computer, fx fra din arbejdsplads, skal du sikre dig, at du har tilladelse til at downloade og installere programmerne på maskinen. 

Find et godt sted at sidde

Når du tager uniTEST skal du forestille dig, at vi har rykket en eksamen ind i din dagligstue. Derfor stiller vi særlige krav til dine fysiske omgivelser.

Inden testen beder din eksamensvagt dig om at panorere med dit webkamera for at tjekke, at dine omgivelser lever op til kravene.

Se krav til dine fysiske omgivelser

Tag uniTEST!

På testdagen skal du have følgende klar:

 • login til Acer TestApp (samme som til optag.sdu.dk)
 • din pinkode (se 'Min Info' på optag.sdu.dk)
 • billed-ID
 • blyant, viskelæder og blankt papir til noter (max. 5 sider)
 • evt. tosproget digital ordbog i offline udgave, fx dansk – norsk. Anbefales især til ansøgere med dansk som andetsprog.
Sådan gør du

Dagen før din test modtager du et Zoom-link, som du skal åbne, når din testtid begynder - og gerne 15 minutter før. 

Sammen med øvrige deltagere bliver du budt velkommen af en vært fra SDU. Værten kobler dig sammen med din eksamensvagt, som gennemgår regler for testen, ser dit ID, og beder dig panorere med dit webkamera.

Herefter starter testen. Held og lykke!

Obs.: Skulle du opleve udfordringer under testen, og kan du ikke komme i kontakt med din  eksamensvagt, så hold øje med  telefon og mail, hvor vi vil forsøge at kontakte dig.

ikon
Efter testen...

Du kan se på optag.sdu.dk, når vi har registreret din deltagelse. I 2021 er de øvrige, fagspecifikke prøver aflyst, og du skal derfor ikke deltager i andet end uniTEST. 

Du får svar på din ansøgning d. 28. juli.


Forbered dig på testen

Du bliver ikke testet i et bestemt pensum eller fagområde, som du skal kunne på forhånd. Du kan altså ikke "læse op" til uniTEST. Alligevel er det en god idé at overveje, hvordan du griber spørgsmålene an og udnytter tiden bedst muligt.

 • Forbered dig på test-formen

   Vi har samlet en række eksempler på spørgsmål fra uniTEST (pdf). Tag et kig på dem, så du er forberedt på, hvordan spørgsmålene er udformet.

 • Gå videre i stedet for at gå i stå

  Der er ikke lang tid til hvert spørgsmål, så det er vigtigt, at du ikke går i stå ved noget, som er svært for dig at svare på. Giv hellere dit bedste bud og gå videre - så kan du altid vende tilbage, hvis du har tid til overs. 

 • Du får ikke minus-point for forkert svar

  Derfor er det bedre at svare end helt at springe et spørgsmål over.

 • Træn din læsehastighed

  Forud for spørgsmålene skal du typisk læse en mængde tekst, som indeholder de informationer, du skal bruge for at svare på spørgsmålene. Derfor er det en fordel, hvis du træner og optimerer din læsehastighed - især hvis du ikke er vant til at læse så meget. Læs fx en masse bøger, aviser og artikler i perioden op til testen.

Har du brug for hjælp?

Har du brug for support, eller har du spørgsmål til afviklingen af uniTEST? Så sidder vi klar til at hjælpe. 

6550 3420
kvote2test@sdu.dk

Åbningstider:

Mandag 8-20
Tirsdag  8-16
Onsdag  8-20
Torsdag 8-16
Fredag  8-16
Lørdag  8-16
Søndag  8-18

Hvis du har spørgsmål til din ansøgning generelt, skal du kontakte vejlederne i Optag.

Regler og vilkår


Hvis du oplever problemer under testen

Hvis du fx får tekniske problemer med din computer eller testen, eller du oplever andre ting som forstyrrer dig på en måde, som gør, at du forhindres eller forsinkes i at svare på spørgsmålene, skal du hurtigst muligt gøre din eksamensvagt opmærksom på dette.

Hvis du efterfølgende mener, at du har oplevet forhold under testafviklingen, som giver anledning til bekymring - eller der er forhold, du ønsker at klage over og ikke har henvendt dig på dagen - skal du skrive til optag@sdu.dk

Du skal kontakte os, senest 14 dage efter du har været til uniTEST, for at vi kan behandle din henvendelse.

Hvis du bliver syg

Hvis der opstår sygdom eller lignende mindre end 72 timer før din planlagte test, så kontakt os for at booke en ny tid. Du skal kunne fremvise en lægeerklæring.

Tekniske krav

Det er dit ansvar at sikre, at din computer lever op til de tekniske krav. Du har ansvaret for at kontrollere, at din computers opsætning og internetforbindelse er kompatibel med fjernovervågning.

Testsikkerhed i forbindelse med virtuel optagelsesprøve

SDU er som uddannelsesinstitution forpligtet til at sikre kvaliteten af årets optag, og at ansøger har opnået sit resultat i uniTEST på retmæssig vis. Derfor kontrollerer SDU at ansøger ikke har fået uretmæssig hjælp til at gennemføre uniTEST.

Da uniTEST er en multiple choice test, hvor der kun findes ét korrekt svar uden mulighed for kommentarer eller uddybninger, er det afgørende, at ansøgerne ikke har mulighed for at kommunikere med hinanden under testen eller har fået hjælp fra andre undervejs.

Formålet med brugen af online eksamensvagter er at sikre, at uniTEST ikke er afleveret af tredjemand, og ligeledes at ansøger har deltaget i uniTEST uden nogen form for assistance.

Der behandles ikke følsomme oplysninger, med mindre ansøger, bevidst eller ubevist, deler sådanne foran computerens kamera, mundtligt eller via sin skærm.

Behandlingen af oplysninger om ansøger sker efter databeskyttelsesforordningens artikel 6, stk. 1, litra e, jf. databeskyttelseslovens § 6, stk. 1.

Snyd

Snyder du, risikerer du aldrig at kunne tage en uddannelse ved SDU.

I værste tilfælde kan du blive permanent bortvist fra universitet - også selvom du ikke har været indskrevet på universitetet tidligere.

Der er tale om snyd hvis du:

 • Forsøger at omgå, deaktivere eller på anden vis hindre hensigten med universitetets anvendelse af elektroniske overvågningsprogrammer
 • Fortier
 • Vildleder om egen indsats eller resultater
 • Indgår i ikke-tilladte samarbejder
 • Modtager hjælp under testen eller hjælper andre
 • Uretmæssigt har forudgående kendskab til testen
 • Afgiver urigtige fremmødeoplysninger

Kriminelle forhold

SDU gør opmærksom på, at Australian Council for Educational Research (ACER) har ophavsretten til testen, og at det ifølge deres regler er forbudt at kopiere og dele indhold heraf. Derudover bemærkes, at brud på ophavsretten kan straffes efter reglerne i ophavsretsloven.