Skip to main content

Optagelse på Standby

Hvad er standby?

Standby er et ventelistesystem for ansøgere, der var tæt på at få en studieplads. 

Med en standbyplads kommer du på venteliste til en plads på uddannelsen i år - eller til februar næste år. Og hvis vi ikke kan tilbyde dig en studieplads fra ventelisten, får du i stedet 'tilsagn' om en studieplads næste år. 

Når du udfylder din ansøgning på www.optagelse.dk, skal du vælge, om du ønsker optagelse på en evt. standbyplads. Det skyldes, at du med en standbyplads mister muligheden for direkte optagelse på en af dine lavere prioriteter. 

Hvad sker der, hvis du får en standby-plads? 

Med en standby-plads kan du fra 28. juli - 15. august få tilbudt en studieplads med start i september. Herefter kan du fra 1. september - 15. januar få tilbudt en studieplads med start i februar. Hvis du får tilbudt en studieplads i disse perioder, men takker nej, mister du din standby-plads.

Dog kan det ske, at du får tilbudt en studieplads senere end 15. august/15. januar. Hvis du får tilbudt en studieplads så sent, har du lov at takke nej, uden at du mister din standby-plads. 

Hvis vi ikke kan tilbyde dig en studieplads senest 15. januar, modtager du i stedet tilsagn om en studieplads næste år. 

Vil du risikere at skulle vente et år?

Hvis du får tilbudt en standby-plads, vil du ikke få tilbudt en studieplads på en af dine lavere prioriteter. Før du søger en standby-plads, skal du derfor overveje, om du er villig til måske at vente et år med at starte - eller om du hellere vil have muligheden for at komme ind på en lavere prioritet.

Tilsagn

Hvis du får tilsagn om en studieplads, skal du søge ind igen næste år på optagelse.dk. I dit ansøgningsskema skal du sætte kryds i feltet 'Jeg har tilsagn'. 

Tilsagnet gælder kun til den ansøgte uddannelse og kun til næste år. Du skal fortsat opfylde alle adgangskrav til uddannelsen, så vær opmærksom på, om der er varslet ændringer.