Skip to main content

Aktuelle projekter

Målet er ved hjælp af tvillinganalyser at identificere den genetiske komponent for forskellige helbredsmål, samt de genetiske og miljømæssige faktorers betydning for udvikling og aldring.
Forskning baseret på data fra Det Danske Tvillingregister foregår primært ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet, men data fra registret er principielt tilgængelig for mange typer af videnskabelig forskning.

Læs mere om aktuelle projekter her på siden.
(projekter åbner i nyt vindue)


Tatoveringer, livsstilsfaktorer - og risiko for kræft

Kan blæk i tatoveringer relateres til forekomsten af visse former for hud- og blodkræft?
Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi, SDU.
 
 


Kryds-associationer og risikofaktorer for hæmatologiske cancere

Projektets formål er at beskrive genetiske og miljømæssige risikofaktorer for hæmatologiske cancere samt risikosammenhænge over tid på tværs af cancertyper ved brug af en populationsbaseret nordisk tvillingekohorte.
Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi, SDU.


Genetik, epigenetik og funktionsevne

Genetiske og epigenetiske faktorers indflydelse på fysisk og kognitiv funktion – et studie af monozygote tvillinger.
Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi, SDU.


Genetik og Epigenetik - Aldring og Livslængde

Undersøgelse af de genetiske og epigenetiske faktorers indflydelse på aldring og livslængde. I studiet indgår DNA fra midaldrende og ældre tvillinger, samt survey-data med oplysninger om en lang række egenskaber relateret til helbred og funktionsevne.
Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi, SDU.


NorTwinCan: Nordisk Tvillingstudie af Cancer

NorTwinCan er det største tvillingstudie i verden for forskning i arvelighed og familiær ophobning af prostata-, bryst-, livmoder- og tarmkræft. 
NorTwinCan er et mangeårigt samarbejde mellem forskere fra fire nordiske tvillingregistre (Sverige, Norge, Finland og Danmark) - samt Harvard School of Public Health.


Hvorfor får flere kvinder Alzheimer's demens?

Kvinder har en øget risiko for at udvikle Alzheimers demens sammenlignet med mænd. Dette rejser spørgsmålet om, hvorvidt kvindelige kønshormoner har en indflydelse på den kognitive funktion, samt på risikoen for udvikling af demens.
Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi, SDU.


IGEMS: Interplay of Genes and Environment across Multiple Studies

Internationalt samarbejdsprojekt mellem tvillingforskere fra Europa, USA og Australien. IGEMS inkluderer data fra 15 longitudinelle tvillingstudier, der følger voksnes udviklings- og aldringsprocesser. 
Projektet er et samarbejde mellem tvillingforskere i Europa, USA og Australien.


Leddegigt hos danske tvillinger

Man ved fra mange undersøgelser, at der er en øget risiko for udvikling af leddegigt, hvis der er slægtninge i familien, der allerede har sygdommen. Vi ønsker at undersøge den genetiske komponent og har derfor haft kontakt til næsten 350 tvillinger, der i 2002 oplyste, at de havde leddegigt. 
Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi, SDU.

Dansk Center for Tvillingforskning,

  • J.B. Winsløwsvej 9b st.tv.
  • Odense C - DK-5000
  • Telefon: +45 6550 3047

Sidst opdateret: 25.06.2021