Skip to main content

Samarbejde mellem Det Tekniske Fakultet og OUH

Robotkirurgi har revolutioneret skånsom behandling og cancerkirurgi og robotassisteret kirurgi har vist sig at være en enorm fordel for patienten.

- Robotter har gjort det muligt at udføre minimalt invasive operationer, hvor vi opererer gennem små huller i maven. Det gør, at patienten kan tage hjem dagen efter, smertefri og uden komplikationer, siger overlæge og professor Pernille Tine Jensen.

Selv om man har anvendt robotter på de danske hospitaler i næsten tyve år, findes der dog endnu ikke en model, som selv kan gennemføre en operation. Men det bliver der arbejdet på at udvikle.

- Vi vil udvikle robotter, som kan kopiere de dygtigste kirurgers arbejde. Vi optager deres bevægelser under en operation, og får dem inkorporeret i robotten. På den måde er den bedste kirurgs kompetencer til stede, selvom det er en mindre trænet kirurg, der foretager operationen,” siger robotforsker Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra SDU Robotics og fortsætter:

- Vi opbygger desuden et bibliotek af bevægelser, hvor vi optager kirurgens bevægelser og tilpasser dem til den enkelte patients anatomi ved afspilning. Det gør man ved at lave målinger af de enkelte positioner med robotten, mens kirurgen styrer den. Kirurgen kan tage det enkelte program til robotten i biblioteket og planlægge operationen, mens det er robotten, som udfører operationen.

SDU Robotics

SDU Robotics forsker inden for områderne kognitiv og anvendt robotteknologi.

Læs mere om SDU Robotics her

Sidst opdateret: 17.12.2020