Skip to main content

Smøger er værre for leddegigt end generne

Rygning, kost og andre ydre faktorer spiller en langt højere rolle for, om man får leddegigt end arvelige påvirkninger. Det viser et studie fra Det Danske Tvillingregister, hvor information fra enæggede tvillingpar er blevet brugt til at kortlægge forholdet mellem gener og miljøfaktorer.

Miljøfaktorer

Især rygning er den stærkeste og bedst dokumenterede miljøfaktor for udløsning af leddegigt, siger overlæge Anders Jørgen Svendsen fra Forskningsenheden for Epidemiologi på SDU. Men også andre miljøpåvirkninger er i søgelyset. Det gælder kaffe, alkohol, kost, p-piller, siliciumstøv og mineralske olier. Men ingen vurderes foreløbig som nær så risikable som rygning.

Tvillingstudier

Man har hidtil regnet med, at 60% skyldes generne; men vores undersøgelse peger nu snarere på 12%, siger Anders Jørgen Svendsen. Hvis man har en tvillingbror eller -søster med leddegigt, så stiger ens risiko for at få sygdommen op til 25 gange i forhold til andre danskere mod kun to-tre gange, hvis der er tale om almindelige søskende, siger han.

Dermed peger pilen på miljøfaktorer fælles for begge tvillinger måske allerede tidligt i barndommen eller endda i fosterstadiet.
 

Læs mere her:

Redaktionen afsluttet: 30.05.2013