Skip to main content
Navne

Christian Gluud er ny professor i evidens-baseret klinisk interventionsforskning

Overlæge Christian Gluud fra Copenhagen Trial Unit, Center for klinisk interventionsforskning i Region Hovedstaden, er udnævnt til professor i evidens-baseret klinisk interventionsforskning ved IRS.

Christian Gluud, overlæge og dr. med., har i 25 år ledet først etableringen og siden driften af Copenhagen Trial Unit, Center for klinisk interventionsforskning, Region Hovedstaden (www.ctu.dk), og er den 1. marts 2021 udnævnt til professor i evidens-baseret klinisk interventionsforskning. Han fortsætter sit job i Copenhagen Trial Unit.

Christian Gluud blev overlæge i Copenhagen Trial Unit i 1995 efter et større forarbejde med at skabe et grundlag for etableringen heraf i Københavns Sundhedsvæsen samt arbejde med det Nationale Strategiudvalg for Sundhedsvidenskab (NASTRA). Han har siden 1993 sideløbende arbejdet med etablering og drift af Cochrane Hepato-Biliær Gruppen, en del af det internationale Cochrane samarbejde.

Efter studentereksamen fra Herlufholm Kostskole i 1968 studerende Christian Gluud på Københavns Universitet og blev læge i 1976. Efter ansættelser ved en række hospitaler, i hvad der idag er Region Hovedstaden, blev han specialist i intern medicin, medicinsk gastroenterologi, og hepatologi samt dr. med. i 1988. Disputasen omhandlede bl.a. meta-analyse af tidligere forsøg omhandlende anabole-androgene steroider til mænd med skrumpelever, gennemføreslen af et større randomiseret klinisk forsøg med testosteron versus placebo til mænd med alkoholisk skrumpelever, samt yderligere en opdateret meta-analyse.

Christian Gluud siger: ”Såvel etableringen af Copenhagen Trial Unit samt skabelsen af NASTRA-rapporten, hvori klinisk interventionsforskning blev et prioriteret område, var ledet af den daværende direktør og meget visionære læge i Københavns Sundhedsvæsen, Erik Juhl. Med sin usædvanlige gode sans for overblik og udviklingsmuligheder skabte han disse store fremskridt. Erik Juhl bør takkes for at Danmark i dag er et førende land i verden hvad angår gennemførelsen af randomiserede kliniske forsøg, der er så afgørende for diagnostik, prognostik, behandling og pleje. Han er også årsagen til at Copenhagen Trial Unit blev en success og indirekte er han fadder til alle de forsøgsenheder (’trial units’) der siden er oprettet ved universiteterne i Aalborg, Aarhus, Odense og København.”

Christian Gluud’s interesseområder er systematiske litteraturbedømmelser (’systematic reviews’) af tidligere randomiserede forsøg samt gennemførelse af nye randomiserede kliniske forsøg inden for alle specialer. Han har endvidere stor interesse i at hjælpe bachelor og master studerende med kliniske forskningopgaver samt at vejlede ph.d. studerende og postdoc studerende med kliniske interventionsprojekter. Christian Gluud’s forskning har bl.a. centreret sig om statistiske problemstillinger i randomiserede kliniske forsøg og meta-analyser af sådanne forsøg.

Copenhagen Trial Unit har bl.a. udviklet Trial Sequential Analysis software samt retningsliner for dets anvendelse. Christian Gluud har arbejdet med nationale og supranationale organisationer inden for klinisk interventionsforskning, herunder European Clinical Research Infrastructure Network (ECRIN) og Nordic Trial Alliance (NTA). Han vil forsat arbejde for en videreudvikling af klinisk interventionsforskning i de regionale og universitære regier. Han siger: ”Jeg glæder mig til samarbejdet i Institut for Regional Sundhedforskning, der kan blive den motor der virkelig får aktiveret klinisk forskning bredt i det danske sundhedsvæsen. Alle patienter burde tilbydes deltagelse i mindst et randomiseret klinisk forsøg ved kontakt med sundhedsvæsenet.”

Christian Gluud blev gift med Rubina Veneranda Gluud i 2012. 

Mød professoren
Christian Gluud - Ny professor ved IRS

Professor Christian Gluud

Redaktionen afsluttet: 24.02.2021