Skip to main content

Nye løsninger kan gøre pårørende til demente mere trygge

Flere virksomheder designer løsninger, der kan berolige urolige pårørende til demente. Nu har virksomhederne fået assistance fra et hold studerende fra SDU’s talenthold, New Nordic Design Thinking.

Af Tina Højrup Kjær, , 16-08-2019

Workshop om løsningsforsalg på demensområdet

Flere virksomheder designer løsninger, der kan berolige urolige pårørende til demente. Nu har virksomhederne fået assistance fra et hold studerende fra SDU’s talenthold, New Nordic Design Thinking. De studerende præsenterede en række analyser og løsningsforslag på en workshop den 15. august 2019. Løsningsforslagene er lavet på baggrund af de udfordringer, der har vist sig gennem interviews og undersøgelser blandt pårørende til demente, kommunale demenskonsulenter og virksomheder, der arbejder med udvikling af personalarmer mv. Målet er, at de private virksomheder skal udvikle deres produkter i samspil med det offentlige og med udgangspunkt i reelle behov.

Urolige pårørende

Det kan være stærkt udfordrende at være pårørende til et menneske, der udvikler demens. Man kan for eksempel være bange for, at den demente ikke får taget sine piller, går en tur uden at kunne finde hjem igen, eller at vedkommende falder om i hjemmet og ligger hjælpeløs i længere tid.

”Hos Alerto Care Technologies arbejder vi bl.a. med sensorteknologi, hvor vi måler inaktivitet, så der går en alarm til både pårørende og en alarmcentral, hvis der er stille for længe”, fortæller projektleder Lars Findsen fra Alerto Care Technologies.

Undersøger forskellige aspekter ved demens

Virksomheden har stået til rådighed for et team af studerende fra SDU’s talenthold som en del af at kortlægge forskellige aspekter ved demens.

”De studerende har været i Svendborg og høre, hvad vi laver, om vores systemer, vores tanker og om hvad vi vil fremover. Hvad kan vi, hvordan tænker vi”, forklarer Lars Findsen.

Udover at interviewe virksomhederne, der leverer hjælpemidler, har de studerende også talt med forskellige pårørende og kommunale demenskonsulenter.

Vi skal huske menneskene

På workshoppen forklarede de studerende om de undersøgelser og interviews, de havde lavet, og som dannede grundlag for idéudviklingen og produktionen af små film med idéer til, hvordan man kan fremme trygheden hos de pårørende. De fem korte film kommer med forslag om for eksempel en app, der giver besked, når den demente eksempelvis forlader sit hjem, og når vedkommende kommer hjem igen.

”Jeg synes, de løsninger, der er kommet frem i dag, er meget spændende, men jeg synes også, at vi skal passe på, vi ikke kommer til at kaste os ud i overvågning, og at enhver overvågning skal give mening. Det skal ikke være en kontrol”, lyder det fra Mette Rostgaard, der er demenskonsulent i Haderslev Kommune. ”Etik fylder rigtig meget i det her, fordi vi bevæger os virkelig på et knivskarpt blad i forhold til balancen i, hvornår man overvåger, og hvornår man rent faktisk passer på”.

Mette Rostgaard er dog ikke imod de forskellige systemer. Hun mener bare, at man skal huske, at det er mennesker, man har med at gøre, og at det hele ikke handler om at producere nogle produkter.

GPS i skoen

Teamet af studerende, der havde været på besøg hos Alerto Care Technologies i Svendborg, havde udviklet en idé om en skosål fast integreret i den dementes sko. Skosålen er udstyret med en gps, der ikke bare registrerer, hvor den demente er henne. Den registrerer også hvor længe, vedkommende har været væk fra sit hjem og slår alarm, hvis der går for lang tid, inden den demente vender hjem igen. Lars Findsen var meget begejstret for idéen, som de vil arbejde videre med i virksomheden:

”Det var sjovt at se, hvordan de studerende kunne præsentere et alternativ til det, vi laver i dag. Der findes godt nok sådan en skosål i dag, men at tænke den integreret med det, vi laver, det er nyt. Og det er en god ting”, vurderer Lars Findsen.

De studerende skal nu til eksamen i deres projekt, og så er det op til virksomhederne, om de vil gøre brug af nogle af idéerne.

Fakta

Offentlig Privat Innovation

Projektet er en del af OPI Living Design Lab, som er et samarbejde mellem Kolding, Billund og Haderslev Kommuner, private virksomheder og SDU. OPI Living Design Lab arbejder for at skabe fremtidige velfærdsløsninger af høj kvalitet til gavn for både borgere, kommuner og private virksomheder.
Læs mere på www.livingdesignlab.dk

New Nordic Design Thinking

Talentprogrammet New Nordic Design Thinking tilbyder SDU de dygtigste studerende et kursus, der giver kompetencer til at løse nogle af samfundets mangeartede udfordringer inden for eksempelvis sundhed, energi og klimatilpasning.

Redaktionen afsluttet: 16.08.2019