Skip to main content
DA / EN

Røntgenudstyr i verdensklasse til akademisk og industrielt brug

Mads Clausen Instituttet har erhvervet sig SKYSCAN 2214, som er én af de fineste røntgenmaskiner i verden. Den udmærker sig en helt utrolig høj opløsning og har en lang række anvendelsesmuligheder i industrien.

Af Sune Holst, , 21-12-2018

- Det er ikke one-of-a-kind, men det er tæt på, siger lektor Serguei Chiriaev fra Mads Clausen Instituttet.

Og han har ret. Det findes nemlig ikke én, men blot to af den nye model SKYSCAN 2214 fra Bruker. Det er altså det ypperste inden for tomografi og røntgen. Den ene af de to maskiner står på Alsion i Sønderborg.

- Den er exceptionelt god til at billeddiagnosticere utrolig fine materialer. Opløsningen er så høj, at vi kan stille skarpt på materialer helt nede i nanostørrelse.

Serguei Chiriaev er én af de specialister, som er en del af SDU Imaging. SDU Imaging er et tværfakultært initiativ, som har til formål at understøtte og fremvise de unikke billeddiagnosticeringsaktiviteter og teknikker, der er tilgængelige på SDU. Initiativet skal fremme samarbejde mellem universitetet og industrien. Og MULTISCALE X-ray nanotomograph SKYSCAN 2214, som det fulde navn er på den nye maskine, har en lang række anvendelsesmuligheder for netop industrien.

- Den er utroligt fleksibel, så den har rige anvendelsesmuligheder. Det kan være alt lige fra biologisk materiale til elektroniske komponenter og
kredsløb.

Særligt i forbindelse med elektronik har SKYSCAN 2214 en fordel.

- Du behøver ikke at åbne komponenten op, da du bruger røntgenstråler. Det er lige som du kender det fra tandlægen eller på hospitalet. Derfor er SKYSCAN 2214 særdeles nyttig i forbindelse med for eksempel fejlanalyse af elektronik, fortæller Serguei Chiriaev.

Se videon: 

 

Prøv SDU’s unikke udstyr

Med avanceret billeddiagnosticering kan du frembringe 2- og 3-dimensionelle billeder helt ned i mikro- og nanoskala, hvilket giver indsigt i materialers særlige karakteristika, hvordan de forandre sig over tid, fejlanalyse og grundlæggende årsager til et givent problem. Det bruger SDU til forskning, kvalitetskontrol og produkt- og prototypeudvikling. Og det kan du også.

Giv SDU et ring eller send en mail, så findes ud af det sammen. Det hele er egentlig ganske simpelt og følger fem små trin:

  1. dit specifikke problem bliver diskuteret
  2. optimale teknikker, målinger og undersøgelser bliver defineret
  3. en aftale indgås om, hvordan et fælles projekt skal sættes sammen (forskningssamarbejde, studentersamarbejde, konsulentydelse eller andet)
  4. undersøgelsen bliver udført ved SDU
  5. du modtager resultatet og en rapport fra en ekspert

Hvis det har fanget din interesse, så kontakt én af SDU Sønderborgs to erhvervskonsulenter, Frank Jürgensen eller Frederik Gottlieb.

Tilbage til MCI Insights

Redaktionen afsluttet: 21.12.2018