Skip to main content
Online-eksamen

Sådan oplevede studerende online-eksamen

Fra ”en af mine bedre eksamensoplevelser” til ”en af mine undervisere var svær at høre”. Studerende oplevede deres første mundtlige online-eksaminer vidt forskelligt.

Forleden var 17 Humaniora-studerende til deres første mundtlige eksamen online dette semester, det var i faget ”Human Rights: Contemporary Challenges and Issues”, hvor de studerende skulle til mundtlig synopsis-eksamen. 

Det var også de første eksaminer, der blev gennemført online på Humaniora under nedlukningen af SDU. Derfor spurgte vi to studerende Yuan Fun og Line Nørgaard Fallesen om, hvordan det gik og hvad der er deres bedste råd til andre, der skal til online mundtlig eksamen?

En af mine bedre eksamensoplevelser

Yuan Fun læser Engelsk og trods tekniske bekymringer over, om internetforbindelsen ville ryge eller computeren sætte ud midt i eksamen, så havde hun en god eksamensoplevelse: 

- Overordnet gik det meget godt. Vi brugte Zoom, og al teknologi fungerede. Jeg smed så godt nok også min kæreste ud af lejligheden, for vores internetforbindelse er ikke vildt god, så skulle han holde Skype-møde med sine kollegaer, ville det påvirke min internetforbindelse, fortæller Yuan Fun og uddyber:
- Zoom er et godt værktøj til onlineeksaminer, da den person, som taler bliver fremhævet på skærmen. Har man webcam er hele oplevelsen faktisk præcis som en almindelig mundtlig eksamen; Man kan se underviser og censors ansigtsudtryk, så man ved om man er på rette spor. Den eneste forskel er bare, at man sidder i sin egen stue (måske i pyjamasbukser).

Faktisk konkluderer hun, at den netop overståede online-eksamen var en af hendes bedre eksamensoplevelser:
- Det var en god oplevelse og jeg oplevede ingen problemer — alt var ganske normalt. Nu hvor jeg tænker over det, så tror jeg, at den her eksamen var en af mine bedre oplevelser. Jeg HADER mundtlige eksaminer og bliver så frygtelig nervøs. Jeg kunne sagtens mærke nerverne i onsdags, men bare i mindre grad. Tror det hjælper, at man ikke er omringet af beton.

Ikke fan af virtuel eksamen

Noget anderledes var Line Nørgaard Fallesens eksamensoplevelse i faget. Hun læser på Amerikanske Studier og siger:
- Jeg skal ærligt indrømme at jeg ikke er en fan af virtuelle eksamener eller virtuel undervisning. Dels fordi internetforbindelsen svigter eller er ujævn, dels fordi vores undervisere generelt ikke virker til at være vant til at undervise eller eksaminere virtuelt. Jeg ved, at de gør deres bedste. Og jeg er taknemmelig for deres forsøg i denne sære tid, og så vi må alle bare gøre vores bedste for at komme igennem og håbe, det ikke er en situation, som vi skal gentage i den nære fremtid, siger hun og fortæller videre:

- En af mine undervisere var virkelig svær at høre, især fordi lyden blev ved med at falde ud, så jeg missede nogle af de ting, som hun prøvede at sige. 

De bedste råd

Og hvad er så de to studerendes bedste råd til andre, der skal til online mundtlig eksamen i de kommende måneder.
- Lad være med at stille dine forventninger for højt til det tekniske, risikoen for, at der vil være nogle hiccups, er rimelig stor.
- Husk høretelefoner for at forbedre og koncentrere lyden, som du får.
- Vælg Zoom fremfor Skype, det fungerer så meget bedre.
-Aftal med din partner/roomies at de er ude, når du skal til eksamen, det mindsker risikoen for, at internetforbindelsen går ned.

Redaktionen afsluttet: 01.05.2020