Skip to main content
DA / EN
SDU UP | NYHEDSBREV Marts 2025

Nyhedsbrev marts 2025: Om Førsteårspædagogik

I dette nyhedsbrev kan du læse om, hvordan du kan gå i gang med at planlægge undervisning for nye studerende, som tager hensyn til det særlige som følger med at være en helt ny universitetsstuderende. Du vil også blive præsenteret for en ny ressource, SDU UP har udarbejdet, og som giver dig endnu mere indblik i, hvilke greb du kan gøre brug af, når du planlægger din undervisning af førsteårsstuderende.

Af Vibeke Damlund, , 31-03-2025

I det spæde forårslys kan studiestarten til september synes langt væk. Når vi alligevel vælger at behandle førsteårspædagogik nu, er det med tanke på, at man i de forskellige faglige miljøer kan nå at tænke forskellige indsatser ind i planlægningen af nye studerendes første år på SDU. I den forbindelse har vi udarbejdet en ressource, som giver inspiration og konkrete idéer til arbejdet med nye studerende. Vi ved, at den første tid på universitetet er spændende, svær, sjov og nogle gange ret uoverskuelig for de studerende, så som undervisere skal vi gøre os umage med at lette lidt på uoverskueligheden og besværlighederne. 

 

At blive til
Den enkelte studerende er til en start i gang med at opbygge en forståelse af sig selv som ’universitetsstuderende’; en der modtager SU, måske lige er flyttet hjemmefra, skal holde læsegruppemøder og meget mere. Derudover er der også gang i en identitetsdannelse som fx tyskstuderende, jurastuderende eller en der læser software engineering. Den faglige identitetsdannelse er en vigtig brik i den studerendes meningsskabelse og engagement. At forstå sig selv, som en der er på vej mod en faglighed eller profession giver retning for studiearbejdet og oplevelsen af, hvem man er. En sådan faglig identitetsdannelse kan man som underviser støtte på flere forskellige måder i og udenfor undervisningen. 

 

At støtte faglig identitetsdannelse
For det første kan man bruge sig selv som fagligt eksempel ved at fortælle de nye studerende, hvad man forsker i for tiden, hvordan man har grebet det an, hvad der er svært, hvordan man forsøger at overkomme vanskeligheder og så videre. Hvis man forstår sig selv som en slags faglig gatekeeper, kan man forsøge at sætte gaten lidt på klem ved at give de studerende indblik i, hvad der er med til at konstituere faget ud fra personligt erfarede eksempler. Ved at dele sine forskerhistorier – og de nogle gange stenede veje – opnår man også at arbejde på relationen og at fremstå som tilgængelig for de studerende. Netop tilgængelighed og kontakt til undervisere er noget af det, der er betydningsfuldt for de studerendes engagement og oplevelse af tilhørsforhold til universitetet. Hvis man også tør fortælle om, hvilke faglige elementer man selv fandt vanskeligt som ny studerende, er man med til at legitimere, at det faktisk er i orden, at man indimellem finder det svært og uoverskueligt at være ny studerende.  

 

At blive ført ind
Studerende vil også gerne udfordres og tilskrive deres uddannelse status. Det kan man som underviser fx gøre ved at tydeliggøre forskningsbaseringen i ens undervisning. Præsenter fx de nye studerende for en videnskabelig artikel fra eget felt. Hjælp de studerende med at dissekere artiklen; hvad er artiklens forskningsspørgsmål? Hvilke(n) metode(r) er anvendt? Hvilke data er produceret? Hvordan er analysen konstrueret? Osv. Osv. På den måde ledes de studerende ind i: at lære at afkode et forskningselement, at lære det akademiske arbejdes bestanddele at kende, at genkende en struktur for akademiske processer. En sådan første hjælp til at afkode, danner grund for senere at kunne ’indkode’; altså skabe viden på akademisk antagelig vis. Samtidig lukkes de nye studerende ind i de hellige haller og udfordres.

 

Ressourcesiden
På vores nye ressourceside om førsteårsundervisning, er der mange flere opmærksomhedspunkter og gode ideer til tilrettelæggelse af vores nye studerendes undervisning på SDU. Vi introducerer blandt andet til begrebet ’Sense of belonging’, som er en gammel traver i førsteårspædagogikken, men ikke desto mindre et perspektiv, som er meget nyttigt. Vi har også sat en reference på en artikel om begrebet, som kan være til yderligere inspiration. Vi introducerer ligeledes til Self determination theory, som også er værd at have i baghovedet, så vi indtænker nye studerendes behov for at føle sig kompetente, behov for at bidrage til fællesskabet og behovet for at opleve en vis autonomi og ikke bliver trukket rundt ved næsen og kontrolleret. Brug ressourcen til at kvalificere din undervisning til gavn for både dig selv og dine nye studerende. Og som altid står vi gerne til rådighed med tilpassede ideer og råd til den enkelte underviser/uddannelse.

 

 

 
 

Ansvarlig for månedens nyhedsbrev

Vibeke Damlund

Save the Date! EPICUR Forum 2025 is coming!

Join us on 2–3 June at SDU in Odense, Denmark as we explore this year’s theme: Sustainable Transformation.

Read more

Check out the EPICUR Newsletter from March

Find updates on upcoming events and latest news. 

Read more

SDU BLOG

Rupam Singh's blogpost: Enhancing Students' Understanding through Active Learning and Collaboration

Læs mere