Skip to main content
Forskningens døgn

Forskningens døgn fra ostesofa til arkæologisk udgravning

Forskningens Døgn bød sædvanen tro på et væld af aktiviteter for hele familien, og Humanioras tiltag såsom workshop med Filosofi i Skolen, sprogklodserne og den ’arkæologiske udgravning' var populære.

Forskningens Døgn i Odense bød sædvanen tro på et væld af aktiviteter for hele familien. På Humaniora er slagnumrene nogle andre end obduktion af grise eller robotter. Vi kan fortælle børn og voksne en masse om de ting, vi ved om Oldtiden ud fra arkæologiske fund, ligesom vi tilbyder skrivning med græske bogstaver. Og at dømme ud fra de mange besøgende omkring vores ’arkæologiske udgravning’, er det altid spændende at høre om potteskår og gamle mønter.

 

Vi har også forskere, der gør folk klogere på emojis og amerikanske konspirationsteorier. Vores leg med ordklodser var igen i år et hit, og her kunne både voksne og børn bruge lang tid på at danne mening ud af de tilfældige ord på klodserne.

 

Hvad er en ostesofa?

Som noget helt nyt var Filosofi i Skolen inviteret med til Forskningens Døgn, og det viste sig at være en rigtig god idé. Workshopperne kørte tre gange, og deltagerne var meget begejstrede for at møde en aktivitet, hvor deres egen tænkning havde stor værdi, bl.a når de blev bedt om at svare på, hvad en ostesofa mon er.

 

Også H. C. Andersen fandt vej til Forskningens Døgn i Familiequizzen med Bubber, hvor gæsterne skulle svare på spørgsmål i fem forskningskategorier.

 

 På fjerde år finder arrangementet i Odense sted på Campusvej, og det har fynboerne taget til sig. I år holdt det gode solskinsvejr formentlig en del besøgende hjemme, og der blev talt 2.500 besøgende mod 4.000 årene før.

 

Også gang i campusbyerne

I Kolding bestod Forskningens Døgn i et Pecha Kucha-arrangement, hvor 9 forskere præsenterede deres forskning 20 slides, der hver blev vist i 20 sekunder.

 

Sønderborg har i en årrække haft stor succes med at lave konkurrencer for grund- og gymnasieskoler. Således også i år, hvor gymnasieelever sammen med forskere og studerende fra SDU skulle finde løsninger på blandt andet ’at leve og spise sundt – men hvordan’ og ’humane stamceller – naturens eget apotek’. Folkeskoleelever i 7.-9. klasse skulle finde det bedste miniforskningsprojekt i Forskerfight, og her blev vinderne udvalgt af SDU-forskere og skuespiller Niels Olsen.

 

I Slagelse var årets tema bæredygtighed og adfærdsdesign, hvor både den almene befolkning og gymnasieelever blev inddraget gennem ’skrotværksted’ og case competition med radiovært Peter Falktoft.

Esbjerg bød på forskningscafé for gymnasieelever, hvor en række af byens uddannelsesinstitutioner samt sygehuset deltog.

Redaktionen afsluttet: 26.04.2018