Skip to main content
DA / EN
Nyt center

SDU åbner nyt center i Sønderborg

Universitetet vil sammen med virksomheder, region og kommune investere 93 millioner kroner i industriel mekanik. Et nyt center skal understøtte udviklingen inden for grøn transport og energi.

Af Sune Holst, , 25-02-2020

Den 24. februar underskrev SDU, Bitten &Mads Clausens Fond, virksomheden LINAK, Region Syddanmark og Sønderborg Kommune en aftale om at oprette Center for Industriel Mekanik.

Centeret skal rumme nye uddannelser inden for mekanikområdet, unikke laboratoriefaciliteter og en international forskningsenhed inden for mekanik.

Industrien efterspørger ingeniører

Trods stigende optag på landets ingeniøruddannelser i de senere år kommer Danmark til at stå over for massiv mangel på højtuddannet teknologisk arbejdskraft i 2025 og frem.

Det nye center oprettes for at imødegå manglen på ingeniører, så virksomheder kan fastholde deres produktionen i Danmark.

Samtidig styrkes den bæredygtige udvikling, virksomhedernes indsatser generelt fokuserer på. Med etableringen af Center for Industriel Mekanik øges vidensniveauet og økosystemet inden for produkter som elbiler, vindmøller og robotter.

Succes avler succes

Det er ikke første gang, at de fem parter går sammen om at oprette et center. I oktober sidste år blev Center for Industriel Elektronik indviet.

Det har allerede etableret sig som et fyrtårn inden for effektelektronik og bevist, hvad offentlige instanser som Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og SDU kan udrette i samarbejde med globale virksomheder som Danfoss og LINAK.

De to centre vil i fællesskab hjælpe til med at fremme de grønne løsninger, som klimaforandringerne kræver. Center for Industriel Mekanik vil med uddannelser og forskning bl.a. understøtte virksomheder inden for vindenergi, e-mobilitet og energieffektivisering.

Forskningsbaseret viden

Det er målet for Center for Industriel Mekanik at opbygge forskningsfaciliteter og tilknytte en international anerkendt forskergruppe på over 30 medarbejdere frem mod 2030. Centeret sikrer på den måde virksomhedernes adgang til forskningsbaseret viden.

Den samlede investering beløber sig på mere end 93 mio. kr. frem mod 2030.

Redaktionen afsluttet: 25.02.2020