Skip to main content
DA / EN

Bevillinger

Millionbevillinger til HCA Forskning

Forskere ved HCA Forskning har i forsommeren modtaget to millionbevillinger

Cøliaki og IgA mangel: Et spejl af tarmens immunforsvar

Leder af HCA Forskning Steffen Husby modtog 3 mio. kr. fra Bagger Sørensen Fonden til gennemførelse af projektet Cøliaki og IgA mangel: Et spejl af tarmens immunforsvar.

Steffen Husby udtaler i en pressemeddelelse fra fonden: ”Projektet kan bringe os tættere på årsagen til cøliaki og lede til en mere sikker diagnostik i hverdagen. I projektet undersøges hvad det betyder for personer med tarmsygdommen cøliaki, når de også mangler immunglobulin A (IgA), der er en vigtig del af tarmens immunforsvar. Projektet vil bl.a. afdække hvor hyppigt IgA-mangel følger med dét at have cøliaki-sygdommen. Endvidere hvordan tarmslimhinden ser ud, og hvordan tarmslimhindens celler fungerer ved samtidig tilstedeværelse af IgA mangel og cøliaki. Slutteligt er det planen at undersøge hvordan tarmens sammensætning af bakterier ser ud, når man både har cøliaki og IgA-mangel".

 

Effekten af methylphenidat på kræft-relateret træthed hos børn og unge efter behandling for en hjernetumor

Forskningslektor Mathias Rathe modtog 2,325 mio. kr. .000 kr. til gennemførelse af projektet: Effekten af methylphenidat på kræft-relateret træthed hos børn og unge efter behandling for en hjernetumor.

Senfølger som træthed, koncentrationsbesvær og psykosociale problemer kan have stor indflydelse på livskvaliteten hos patienter behandlet for en hjernetumor i barnealderen. I projektet undersøges, om behandling med methylphenidat kan reducere senfølger i form af kræftrelateret træthed hos børn og unge behandlet for en hjernetumor.

Redaktionen afsluttet: 30.06.2023