Skip to main content

Stop-Arvæv Studiet (Rifaximin)

EFFEKT AF ALKOHOL PÅ LEVER OG TARM
Det er alment kendt, at alkohol kan skade leveren og langvarigt overforbrug kan føre til dannelse af store mængder arvæv i leveren (skrumpelever). Ny forskning viser at indtagelse af alkohol, især over længere perioder og i større mængder, ændrer sammensætningen af bakterier i tarmen og nedsætter tarmens evne til at være en effektiv barrier mellem leveren og tarmens bakterier. En ændret tarmflora og nedsat barrierefunktion er medvirkende til at folk over tid ophober arvæv i leveren og i sidste ende får skrumpelever.
 

HYPOTESE OM RIFAXIMIN
Rifaximin er et tarmvenligt antibiotikum, der har været kendt igennem mange år, og som benyttes mod rejsediarré og leverkoma. Vores hypotese er, at Rifaximin over tid vil kunne genskabe en normal tarmflora og genopbygge tarmen, som effektiv barrier mellem leveren og tarmens bakterier. På denne måde håber vi, at man kan stoppe dannelsen af arvæv i leveren, og på den måde hindre udviklingen af skrumpelever.

 

STUDIEDESIGN
Studiet er et lodtrækningsstudie, hvor halvdelen af deltagerne får aktiv medicin, mens den anden halvdel får placebo (kalkpiller). Hver deltager gennemgår behandlingen over 1 1/2 år, hvor der skal tages en pille hver morgen og aften. Der vil ved start og slut i studiet blive taget en vævsprøve af leveren for at se effekten af projektmedicinen. Undervejs vil der løbende blive taget blodprøver, og der vil være samtaler med projektsygeplejersker hver anden måned igennem hele studiets løbetid.

 

Rifaximin studiet er en del af GALAXY studiet, der er finansieret af EU's forsknings- og innovationsprogram H2020 (bevillingsnr. 668031)

EU's flag

Interesseret i at deltage?

Kontakt Nikolaj Christian Torp på mobil 5182 9958 eller på mail

Mail