Skip to main content

Årets æresalumne - Puk Damsgård

Æresalumneprisen gives til en tidligere studerende, som i sit virke konkret styrker de samme værdier, som SDU bygger på.

Puk Damsgård (født 18. september 1978) er uddannet ved journalistuddannelserne på SDU (hun dimitterede i 2007), og hun er i dag en af Danmarks mest fremtrædende mediepersonligheder.

Puk bringer på næsten daglig basis omverden ind i stuerne hos danskerne, når hun som DR’s mellemøstkorrespondent leverer såkaldte standups, reportager og dokumentarer fra klodens brændpunkter. Hendes journalistiske arbejde sker under ekstremt vanskelige forhold. Ofte i lande præget af krig og militære konflikter, og Puks på alle måder grænsesøgende og -brydende arbejde giver os allesammen en dybere og mere nuanceret forståelse af internationale forhold.

For dette arbejde har Puk modtaget indtil flere af mediebranchens mest prestigefulde priser. Hun har blandt andet modtaget Cavling-prisen (2015), Berlingske Fonds journalistpris (2012) og Jyllands-Postens Ytringsfrihedspris (2011), og det er ofte sket med henvisning til at hun evner at finde unikke indfaldsvinkler til verdenen. Men det bliver ikke derved. Udover at have arbejdet som først skrivende journalist for blandt andet Jyllands-Posten og senere som korrespondent for DR, er Puk også forfatter til flere bøger. Hun har senest udgivet Hvor solen græder: en fortælling fra Syrien (2014), Ser du månen, Daniel: 13 måneder som gidsel hos Islamisk Stat (2015) og Den sorte kat i Mosul (2017) – og flere af hendes værker har toppet listen over bedst-sælgende bøger i Danmark.

I hendes arbejde, hvad enten det har en skriftlig eller mundtlig form, forener hun talent, fortælleevne og ikke mindst en smittende energi i forhold til at formidle sit arbejdet. Det gør hun ikke alene overfor en meget stor målgruppe af danske seere, lyttere og læsere, men også overfor journaliststuderende på SDU, hvor hun flere gange er set forbi Medietorvet. På den måde er hun ikke blot en fornem eksponent for, hvad journalistuddannelserne på SDU har bidraget til at uddanne hen over årene. Hun bidrager også selv aktivt til udviklingen af nye generationer af nyhedsformidlere og historiefortællere fra SDU.


Topfoto: Klaus Holsting, Politikens Forlag
Redaktionen afsluttet: