Skip to main content

Navnenyt

Professor i smertepsykologi på SDU

Cand.psych., ph.d. Tonny Elmose Andersen udnævnes til professor i smertepsykologi på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet.

Tonny Elmose Andersens primære forskningsområde omhandler forebyggelse og behandling af posttraumatiske smerter med særligt fokus på whiplash associerede lidelser (WAD). Han har gennem sin forskning sat fokus på, hvordan psykologiske stress (herunder PTSD-symptomer) kan medvirke til tidlig sensibilisering af smerter efter ulykker. Gennem kortlægning af psykologiske risikofaktorer for WAD har han medvirket til udvikling af nye behandlinger til både forebyggelse og behandling af WAD.

Aktuelt er han ved at afprøve en ny værdibaseret kognitiv adfærdsterapeutisk behandling for kronisk whiplash og rygmarvsskade ved Specialhospitalet for trafik- og ulykkesramte i Rødovre.

Han har gennem de sidste 10 år arbejdet tæt sammen med professor Michele Sterling ved University of Queensland, der er blandt de førende whiplash-forskere i verden. Sammen med professor Michele Sterling og professor Søren Thorgaard Skou fra Institut for Idræt og Biomekanik på SDU og leder af Forskningsenheden PROgrez på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse og dennes kollegaer, har Tonny Elmose Andersen aktuelt fået en større bevilling til at afprøve en intervention til forebyggelse af kronisk WAD. Behandlingen er målrettet patienter, der umiddelbart efter ulykken udviser unormalt høj hjerneaktivitet og stress. Behandling er tidligere afprøvet i Australien med god succes.

Tonny Elmose Andersen er uddannet cand.psych. fra Aarhus Universitet i 2002 og autoriseret psykolog i 2004. Han har arbejdet med rehabilitering af kroniske smerter siden 2004, hvor han medvirkede til at etablere det private tværfaglige smertecenter Allevia.

I 2009 var han sammen med professor Ask Elklit og en lille håndfuld kollegaer med til at etablere Institut for Psykologi ved Syddansk Universitet, hvorfra han som den første psykolog færdiggjorde sin ph.d. i 2012.

Privat bor Tonny Elmose Andersen i Munkebo med sin hustru og deres to piger på 11 og 15 år. Han er født 1976 og opvokset i Aalborg. I sin fritid nørder han brætspil og er i høj grad kafferistning og brygning; han har udstyr til at brygge kaffe via mere end 15 forskellige metoder, også med nitrogen.

Mød forskeren

Cand.psych., ph.d. Tonny Elmose Andersen udnævnes til professor i smertepsykologi på Institut for Psykologi.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 13.12.2022