Nyheder fra Det Naturvidenskabelige Fakultet

• 16.04.2021

Havets historie skal skrives om

Urhavet – eller i hvert fald dele af det – kan have mindet mere om nutidens have end hidtil troet. Det viser nyt studie fra SDU.

• 13.04.2021

Superforsker til Odense

Den amerikanske matematikprofessor Vivek Shende etablerer forskningsgruppe på SDU. Han får støtte af tre danske fonde, som gerne vil være med til at trække internationale forskningskapaciteter til Danmark. Senest har Villum Fonden givet Vivek Shende 25 millioner til at forske i superstrengenes mysterier.

• 25.03.2021

Danske studerende skal sende deres egen satellit op næste sommer

Det Danske Studenter CubeSat Program, DISCO, vil i samarbejde med den nordjyske virksomhed Space Inventor sende sin første satellit op med en Falcon-9 raket en gang i sommeren 2022.

• 19.03.2021

Molekylær lokkedue kan måske snyde coronavirus

Der findes ingen lægemidler, der kan helbrede mennesker, som er smittede. Men forskere på SDU har nu udviklet et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.

• 11.03.2021

Kvinder i forskning: Carolin Löscher

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

• 10.03.2021

Mundbind er en tikkende plastikbombe

Hvert eneste minut døgnet rundt smider vi tre millioner mundbind ud. Mange ender som mikroplast, der måske kan sprede giftstoffer til miljøet, advarer forskere.

• 08.03.2021

SDU intensiverer fokus på rummet i SDU Galaxy

For at sikre studerende de bedste kompetencer til at gribe mulighederne i rumfartens nye guldalder samler Syddansk Universitet forskning og udvikling i rum og rumrelateret teknologi i netværket SDU Galaxy.

• 08.03.2021

”Jeg føler mig altid lyttet til”

SDU’s første kvindelige dekan Marianne Holmer tiltrådte som dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet for et års tid siden. Hun føler sig bestemt anderledes end sine mandlige kollegaer, men mener, at det handler lige så meget om hendes personlighed som hendes køn.

• 04.03.2021

Lungerne hjælper frøer med at finde en mage

Han-frøer kalder for at tiltrække hunner, men hvordan kan hunnerne høre, at det er en han af samme art, der kalder? Løvfrøer bruger samme princip som i støjreducerende høretelefoner – og de er langt bedre til det.

• 03.03.2021

Kan dette løse mysteriet om universets udvidelse?

Fysikere fra SDU foreslår, at der er en type ekstra mørk energi på spil i universet. Deres artikel om emnet fremhæves i videnskabeligt tidsskrift.

• 11.02.2021

Aaaargh, jeg bliver sindssyg!!!

De fleste digitaliseringer har til hensigt at gøre hverdagslivet nemmere for brugerne, men de kan også føre til frustration og afmagt.

• 09.02.2021

Danske og Europæiske Cybermesterskaber skal sikre den digitale fremtid

Institut for Matematik og Datalogi på SDU er med til at afholde de første danske cybermesterskaber.

• 09.02.2021

Nyt våben mod resistente bakterier

Forskere har udviklet et nyt antibiotikum, der kan hjælpe i kampen mod resistente bakterier og håber, det vil nå ud til patienterne.

• 01.02.2021

Jesu apostle videnskabeligt undersøgt

I en romersk kirke ligger relikvierne af to af Jesu apostle. Kirken har helt ekstraordinært tilladt kemiske analyser af dem for at få mere at vide om deres oprindelse.

• 25.01.2021

Millioner til ny type forskning i neuro-sygdomme

Professor Martin Røssel Larsen har modtaget 35 mio. kroner fra Lundbeckfonden til at dyrke og forske i minihjerner.

• 20.01.2021

Boost til udviklingen af nye, avancerede materialer

Nyt instrument forbedrer analyse af high-tech nano materialer

• 14.01.2021

Hvorfor spredes brystkræft ofte i overvægtige kvinder?

Hvert år rammes ca. 5.000 danske kvinder af brystkræft. Fedme gør kræftcellerne endnu mere aggressive, så de nemmere spredes i kroppen. Rasmus Siersbæk forsker i dette og håber at kunne finde bedre behandlingsmetoder.

• 12.01.2021

Den danske tillidskultur er et problem for cybersikkerheden

Cybersikkerhed er en global udfordring, og i Danmark adskiller sikkerhedsniveauet sig ikke væsentligt fra andre lande. Der er dog kulturelt betingede udfordringer, som særligt gør sig gældende i Danmark, mener forsker bag ny rapport.