Skip to main content
DA / EN

Nyheder 2021 fra Det Naturvidenskabelige Fakultet

 • 22.12.2021

  Kødædende dyr er mere tilbøjelige til at få kræft

  Det viser nyt studie af kræft hos pattedyr i zoologiske haver. Forskerne finder også, at hovdyr virker resistente over for sygdommen. Kan det lede os på sporet af naturlige, ugiftige kræftbehandlinger for mennesker?

 • 16.12.2021

  Vores urin er fyldt med medicin – snart kommer vi til at drikke medicinrester

  Der kommer flere og flere medicinrester i vores drikkevand. De skylles især med urinen ud i toilettet, når vi tager medicin, og det øger risikoen for cocktaileffekter i vores vand. Derfor er der brug for nye tilgange til kvalitetssikring af forbrugerens drikkevand, understreger SDU-ekspert.

 • 29.11.2021

  Vil du med på digitalt museum?

  Flere og flere kulturinstitutioner går online, og efter Covid-19 nedlukningerne ønsker EU at gøre vores fælles kulturarv mere digitalt tilgængeligt for de mange, der ikke kan besøge stederne fysisk. På SDU udvikler datalog Stefan Jänicke nye metoder til at formidle kulturarven digitalt fx i koncentrationslejren Bergen-Belsen.

 • 17.11.2021

  Er det rigtigt, at aftensnacks feder mere?

  Efter tarmen er leveren det første organ, der møder al den næring, vi indtager. For at fungere optimalt, skal leveren have ordentlige arbejdstider – ellers øger du risikoen for at blive overvægtig og udvikle diabetes.

 • 12.11.2021

  Dybhavsgrave bliver ved at overraske

  Særlige bakterier, der tiltrækkes af kvælstof, har uden de store problemer tilpasset sig det ekstreme tryk 10 km under havets overflade, afslører nyt studie. Bakterierne har betydning for klodens CO2-kredsløb, derfor er det vigtigt at forstå deres aktivitet og udbredelse.

 • 28.10.2021

  SDU er først i Danmark med prestigefyldt bæredygtigheds-certificering

  Som de første i Danmark har laboratorier på SDU fået bæredygtigheds-certificering fra Green Lab. Det er lykkedes medarbejdere at reducere energiforbruget markant.

 • 27.10.2021

  Symptombehandling af Parkinsons sygdom er ikke nok

  Vi kan lindre Parkinsonspatienters lidelser, men det er endnu ikke muligt at kurere selve sygdommen. Patienterne fortsætter med at få det værre, som sygdommen skrider frem. Derfor vil læge og ph.d. Helle Bogetofte Barnkob dedikere sin forskerkarriere til at finde ud af, hvordan man bremser sygdommen.

 • 27.10.2021

  Mikroplast fra dæk – hvor stort et problem er det?

  Bildæk er en stor kilde til mikroplast i miljøet – både når de slides ved kørsel, når de genbruges til f.eks. kunstbaner, eller når de repareres. Et dansk/kinesisk forskerhold har forsøgt at danne sig et overblik over, hvad man ved om plastpartiklerne og deres effekt på dyr og mennesker.

 • 22.10.2021

  Nyhed om gorillaer og Covid-19 trækkes tilbage

  Forskerne bag et studie om, hvordan Covid-19 kan påvirke bestanden af vilde gorillaer, har opdaget en fejl i deres studie og har netop trukket deres videnskabelige artikel tilbage. Derfor har SDU pr. 6. december 2021 også besluttet at trække nyheden, der omtaler resultaterne, tilbage.

 • 20.10.2021

  Nyt EU-projekt vil diagnosticere sjældne sygdomme bedre og hurtigere

  Kunstig intelligens og screening af nyfødte er grundpillerne i nyt internationalt projekt til 25 mio. euro.

 • 12.10.2021

  Nyt center. Ny teknologi. Ny horisont. Forskningsfelt tages til nye højder!

  Med indvielsen af Nikon Center of Excellence for Molecular Biomedical Imaging på Syddansk Universitet bliver SDU i stand til at bidrage med mere banebrydende viden og nye indsigter inden for sundhedsområder som fedme-, neuro- og kræftforskning til gavn for fremtidige patienter.

 • 07.10.2021

  SDU-forskere kan fjerne pesticider fra drikkevand

  Ingen ønsker at drikke vand med pesticid- eller kemikalierester. Alligevel viser rekordmange af de danske vandboringer nu spor af de uønskede forureninger i grundvandet. SDU-forskere har fundet en videnskabelig løsning, der kan neutralisere og fjerne giftresterne.

 • 20.09.2021

  En tredjedel af verdens træ-arter er udrydningstruede

  Ny rapport om tilstanden blandt verdens træer er en øjenåbner, mener planteekspert på SDU.

 • 13.09.2021

  Flere GM-fødevarer på vej til forbrugerne

  EU har givet tilladelse til import af genmodificeret majs, soya, raps og bomuld. Men er GM-afgrøder sikre? Og skal vi dyrke dem i Danmark?

 • 23.08.2021

  Er stråling fra elmaster og elektronik farlig?

  Vi er konstant omgivet af elektronik og sendemaster, der udsender stråling. Det hele overholder myndighedernes regler for grænseværdier, så er der grund til bekymring? Det svarer professor Jacob Kongsted på her.

 • 11.08.2021

  Tab af ålegræs koster dyrt på klimakontoen

  Ålegræs forsvinder mange steder i verden, og dermed forsvinder også naturens egen effektive binding af kulstof og kvælstof.

 • 01.07.2021

  Supercomputer hjælper med at udvikle mere bæredygtige dæk

  Hvert år slides der 1,3 milliarder tons partikler af bildæk og veje i Europa. En betydelig del ender i miljøet som mikropartikel-forurening. SDU-forsker og dæk-producent går nu sammen om at finde en løsning på problemet.

 • 24.06.2021

  IMADA oplever stærk succes med hjemtag af forskningsmidler

  I det forgangne halvår er det lykkedes IMADA at søge og få en række afgørende forskningsbevillinger. Senest har Novo Nordisk Fonden bevilget 46,2 millioner kroner til Daniel Merkles projekt MATOMIC.

 • 16.06.2021

  Du kan ikke snyde døden

  Levealderen er steget, og vi kan kurere stadig flere sygdomme. Betyder det, at vi i fremtiden kan udskyde døden og leve længere og længere? SDU-forskere er med i studie, der viser, at biologien har udlagt klare linjer for vores aldringsproces.

 • 08.06.2021

  Marsvin i overraskende avanceret gruppejagt

  Droneoptagelser viser, at marsvin kan være mere sociale og samarbejdende end hidtil troet.

 • 07.06.2021

  Sangfugle udviser ekstrem muskelkontrol

  De gør det ikke for din skyld. Heller ikke for H.C. Andersen og alle de andre digtere, der er blevet betaget af sangfugle i tidens løb. Det handler om benhård konkurrence, og nu afslører et nyt studie, at sangfugle har helt ekstremt detaljeret kontrol over hver enkelt muskelfiber, når de synger.

 • 26.05.2021

  Kviksølv hober sig op i dybhavsgravene

  Dybhavsforskere har fundet overraskende høje kviksølv-koncentrationer i Stillehavets dybhavsgrave.

 • 28.04.2021

  Mangrover og havgræsser suger mikroplast til sig

  Mikroplast ender ikke kun på åbent hav – faktisk havner en hel del også i kystzonernes økosystemer, og det kan true dyrelivet, viser nyt studie.

 • 21.04.2021

  Farvel industri, goddag fordybelse

  René Holm forlader farma-industrien for få mere tid til forskning på SDU

 • 16.04.2021

  Havets historie skal skrives om

  Urhavet – eller i hvert fald dele af det – kan have mindet mere om nutidens have end hidtil troet. Det viser nyt studie fra SDU.

 • 13.04.2021

  Superforsker til Odense

  Den amerikanske matematikprofessor Vivek Shende etablerer forskningsgruppe på SDU. Han får støtte af tre danske fonde, som gerne vil være med til at trække internationale forskningskapaciteter til Danmark. Senest har Villum Fonden givet Vivek Shende 25 millioner til at forske i superstrengenes mysterier.

 • 25.03.2021

  Danske studerende skal sende deres egen satellit op næste sommer

  Det Danske Studenter CubeSat Program, DISCO, vil i samarbejde med den nordjyske virksomhed Space Inventor sende sin første satellit op med en Falcon-9 raket en gang i sommeren 2022.

 • 19.03.2021

  Molekylær lokkedue kan måske snyde coronavirus

  Der findes ingen lægemidler, der kan helbrede mennesker, som er smittede. Men forskere på SDU har nu udviklet et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.

 • 11.03.2021

  Kvinder i forskning: Carolin Löscher

  I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

 • 10.03.2021

  Mundbind er en tikkende plastikbombe

  Hvert eneste minut døgnet rundt smider vi tre millioner mundbind ud. Mange ender som mikroplast, der måske kan sprede giftstoffer til miljøet, advarer forskere.

 • 08.03.2021

  SDU intensiverer fokus på rummet i SDU Galaxy

  For at sikre studerende de bedste kompetencer til at gribe mulighederne i rumfartens nye guldalder samler Syddansk Universitet forskning og udvikling i rum og rumrelateret teknologi i netværket SDU Galaxy.

 • 08.03.2021

  ”Jeg føler mig altid lyttet til”

  SDU’s første kvindelige dekan Marianne Holmer tiltrådte som dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet for et års tid siden. Hun føler sig bestemt anderledes end sine mandlige kollegaer, men mener, at det handler lige så meget om hendes personlighed som hendes køn.

 • 04.03.2021

  Lungerne hjælper frøer med at finde en mage

  Han-frøer kalder for at tiltrække hunner, men hvordan kan hunnerne høre, at det er en han af samme art, der kalder? Løvfrøer bruger samme princip som i støjreducerende høretelefoner – og de er langt bedre til det.

 • 03.03.2021

  Kan dette løse mysteriet om universets udvidelse?

  Fysikere fra SDU foreslår, at der er en type ekstra mørk energi på spil i universet. Deres artikel om emnet fremhæves i videnskabeligt tidsskrift.

 • 11.02.2021

  Aaaargh, jeg bliver sindssyg!!!

  De fleste digitaliseringer har til hensigt at gøre hverdagslivet nemmere for brugerne, men de kan også føre til frustration og afmagt.

 • 09.02.2021

  Danske og Europæiske Cybermesterskaber skal sikre den digitale fremtid

  Institut for Matematik og Datalogi på SDU er med til at afholde de første danske cybermesterskaber.

 • 09.02.2021

  Nyt våben mod resistente bakterier

  Forskere har udviklet et nyt antibiotikum, der kan hjælpe i kampen mod resistente bakterier og håber, det vil nå ud til patienterne.

 • 01.02.2021

  Jesu apostle videnskabeligt undersøgt

  I en romersk kirke ligger relikvierne af to af Jesu apostle. Kirken har helt ekstraordinært tilladt kemiske analyser af dem for at få mere at vide om deres oprindelse.

 • 25.01.2021

  Millioner til ny type forskning i neuro-sygdomme

  Professor Martin Røssel Larsen har modtaget 35 mio. kroner fra Lundbeckfonden til at dyrke og forske i minihjerner.

 • 20.01.2021

  Boost til udviklingen af nye, avancerede materialer

  Nyt instrument forbedrer analyse af high-tech nano materialer

 • 14.01.2021

  Hvorfor spredes brystkræft ofte i overvægtige kvinder?

  Hvert år rammes ca. 5.000 danske kvinder af brystkræft. Fedme gør kræftcellerne endnu mere aggressive, så de nemmere spredes i kroppen. Rasmus Siersbæk forsker i dette og håber at kunne finde bedre behandlingsmetoder.

 • 12.01.2021

  Den danske tillidskultur er et problem for cybersikkerheden

  Cybersikkerhed er en global udfordring, og i Danmark adskiller sikkerhedsniveauet sig ikke væsentligt fra andre lande. Der er dog kulturelt betingede udfordringer, som særligt gør sig gældende i Danmark, mener forsker bag ny rapport.