Skip to main content
DA / EN
Gastrofysik

Vandmanden har et stort potentiale

Der bliver flere af dem - vandmændene, og de truer havets fiskebestand. Men vandmanden kan omdannes til sprøde chips og måske bruges til at indsamle mikroplast. Forsker Mie Thorborg Pedersen jagter vandmandens muligheder.

Af Birgitte Dalgaard, , 28-02-2020

Hvornår er et dyr levende? Vandmanden består af 96 procent vand. Den har intet hjerte. Ingen hjerne eller lunger. Og de fleste bliver nærmere ramt af foragt end medfølelse, hvis de en sommerdag på stranden kommer til at plante foden i den blævrende gelégenstand.

Men trods sin manglende hjerneaktivitet og cute-faktor er det vandmanden, som gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen har kastet sin kærlighed over.

- Jeg ønsker at forstå vandmandens gådefulde geléstruktur, siger ph.d.-studerende Mie Thorborg Pedersen fra SDU Biotechnology.

33-årige Mie Thorborg Pedersen er en af landets tyve mest talentfulde ph.d.-studerende, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har tildelt et EliteForsk-rejsestipendium på 200.000.

Vandmænd i alkohol

Antallet af vandmænd i verdenshavene er stigende. Det er ikke kun irriterende for badegæster men også til stor gene for fiskerne, som får nettene fyldt af gopler i stedet for fisk. Men den stigende mængde af vandmænd truer også havets fiskebestand.

- Vandmændene spiser fiskeæg. Derfor ville det være gavnligt, hvis vandmændene blev så eftertragtet at fiske, at der kom mere balance i regnskabet, understreger Mie Thorborg Pedersen:

Mie Thorborg Pedersen står blandt andet bag opfindelsen af en vandmandschips. Efter studier af teoretiske modeller om, hvordan geler opfører sig, lagde hun vandmænd i alkohol. Ventede i to dage, og så stod hun med en delikat spise.

- Jeg er gastrofysiker, og for mig ligger det fascinerende i at forstå, hvordan man kan omdanne en blævrende vandmand til en delikat sprød spise ved brug af fundamental naturvidenskab, siger Mie Thorborg Pedersen:

- Jeg ønsker at rykke ved grænserne for, hvad der er lækkert at spise. Flytte smagsperspektivet, så vi udvider vores madunivers til at inkludere nye madtyper eller konservering- og tilberedningsformer.

Hun peger på, at det er det samme perspektiv restauranten Noma har på gastronomien, og at toprestauranten har vist stor interesse i arbejdet med vandmandschipsene.

Derudover samarbejder hun med forskere fra det internationale projekt 'Go Jelly' om at bruge vandmandens slim til at samle mikroplast i verdenshavene.

- For at forstå, hvordan vandmandens slim kan indfange mikroplast, er det essentielt at skabe en forståelse af vandmandens fysiske og kemiske egenskaber. Det er netop det, jeg arbejder med blot fra gastronomiens perspektiv. Det ville være fantastisk, hvis vandmandens slim kunne bruges til at bekæmpe et stort miljøproblem, som mikroplast i havet, siger Mie Thorborg Pedersen.

 

Mød forskeren

Ph.d.-studerende Mie Thorborg Pedersen har kastet sin kærlighed over vandmænd. Hun har opfundet vandmandschips, og så forsker hun i at forstå vandmandens gådefulde geléstruktur.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 28.02.2020