Skip to main content
navne

Professor Asbjørn Hróbjartsson er den nye leder af Cochrane Danmark

Professor Asbjørn Hróbjartsson er den nye leder af Cochrane Danmark, tidligere kaldet det Nordiske Cochrane Center. Han er professor i evidensbaseret medicin og klinisk forskningsmetodologi ved Syddansk Universitet og leder desuden Center for Evidensbaseret Medicin Odense (CEBMO).

Asbjørn Hróbjartsson har omfattende erfaring som forsker og leder. Han har haft forskellige roller i Cochrane, heriblandt som seniorforsker ved det Nordiske Cochrane Center fra 2001-2015. Han er medlem af Cochranes videnskabelige komité, er redaktør for Cochrane Methodology Review Group og sidder i ledelsen af Cochrane Bias Methods Group, som huses af CEBMO.

Asbjørn har en markant international forskningsprofil inden for evidensbaseret medicin med fokus på kvalitet af klinisk forskning, særlig systematiske oversigter og kliniske forsøg. Han har interesse for at vurdere og forebygge bias i kliniske studier, og har publiceret bredt, for eksempel om blinding, placebo, rapporteringsbias, interessekonflikter og retningslinjer for god videnskabelig rapportering.

Asbjørn Hróbjartsson udtaler, ”At få muligheden for at lede Cochrane Danmark, i tæt integration med CEBMO, er en fantastisk mulighed for at støtte og styrke god evidens som basis for patienters valg, sundhedsprofessionelles råd og behandlinger og beslutningstageres prioriteringer. Systematiske oversigter af veludført klinisk forskning, fx Cochraneoversigter, er afgørende for vurderinger af hvornår sundhedsinterventioner gør mere gavn end skade. Jeg ser frem til en begivenhedsrig rejse og inviterer alle med, som har interesse for evidens, Cochrane og sundhed. ”

Mark Wilson, Cochranes administrerende direktør tilføjer, ”Jeg er meget glad for at byde Asbjørn velkommen som ny leder for Cochrane Danmark. Hans omfattende engagement i Cochranes arbejde kombineret med hans lederskab inden for dansk evidensbaseret medicin gør ham perfekt rustet til stillingen. Dette markerer et spændende nyt kapitel for Cochrane Danmark. Asbjørn vil lede et dynamisk hold af erfarne nøglemedarbejdere, og jeg er sikker på, at Cochrane Danmarks indflydelse på evidensbaserede beslutningsprocesser inden for sundhed i Danmark og globalt vil vokse i de kommende år.”

Ole Skøtt, dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet siger, ”Det er en stor ære for SDU, at Asbjørn Hróbjartsson har accepteret stillingen som chef for Cochrane Danmark ud over sin stilling som en succesrig leder af Center for Evidensbaseret Medicin Odense. Det er yderst vigtigt for borgere, patienter og sundhedsansatte at være sikret, at behandlinger og anbefalinger understøttes af den bedst tilgængelige evidens - og at påpege, hvor sådan information mangler. Kombinationen af Cochrane Danmark og CEBMO, sammen med et tæt internationalt samarbejde i Cochrane-netværket, er et vigtigt skridt fremad for at nå dette mål.“

Hvad er Cochrane?

Cochrane er et uafhængigt, internationalt netværk af forskere, læger, patienter, administratorer og andre med interesse for sundhed. Netværket har medlemmer i mere end 130 lande, der samarbejder om at samle og udarbejde den bedste evidens om gavnlige og skadelige virkninger af sundhedsfaglige behandlinger til støtte for informerede behandlingsvalg. De samarbejder om at udarbejde systematiske oversigter, Cochraneoversigter, om gavnlige og skadelige virkninger af sundhedsbehandlinger. Cochrane Danmark repræsenterer Cochrane nationalt, udfører egen forskning, og støtter forskere, der udarbejder Cochraneoversigter.

Hvis du ønsker at vide mere om Cochrane, er du velkommen til at kontakte kommunikationskonsulent Dina Muscat Meng
 
Professor Asbjørn Hróbjartsson
Asbjørn Hróbjartsson

Mød den nye leder af Cochrane Danmark

Redaktionen afsluttet: 23.03.2021