Skip to main content

SDU-forsker modtager DR P2’s pris for ”Årets klassiske begivenhed”

Kunst og forskning samarbejder for første gang om at dokumentere den klassiske musiks potentiale for at skabe fælles fordybelse og social bæredygtighed.

Hvad vil det sige at ”være sammen i musikken”? Og hvordan kan vi forstå det, så det kan løfte vores individuelle og sociale sammenhængskraft?

Det giver lektor Simon Høffding fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet et bud på i projektet ”MusicLab Copenhagen” – og det har vakt opmærksomhed hos DR, der nu kvitterer med P2 prisen for ”Årets Klassiske Begivenhed”, der uddeles i aften.

Simon Høffding får prisen sammen med forskningscenteret RITMO på Universitetet i Oslo og Den Danske Strygekvartet (DSQ) for deres fælles undersøgelser af fysiologien og psykologien i de meningsfulde oplevelser, der karakteriserer at være ”sammen i musikken”.

Undersøgte oplevelser af fælles fordybelse i musikken

MusicLab Copenhagen er en videnskabskoncert, der under Høffding ledelse blev organiseret af DSQ og RITMO samt et forskningshold fra fem europæiske lande.

I undersøgelsen så forskerne nærmere på sammenhængene mellem musikken og publikums oplevelse af fordybelse og nydelse. Viser denne fordybelse sig i særlige bevægelsesmønstre, og i hvilken grad er disse mønstre synkroniseret med musikken og musikerne?

Mens DSQ spillede deres verdensberømte repertoire fra Beethoven til folkemusik, målte forskerne på publikums bevægelsesmønstre, synkronisering og oplevelser af musikalsk fordybelse. Samtidig målte de også musikernes hjerterytme, åndedræt, bevægelsesmønstre og pupilstørrelse.

Målte musikkens påvirkning af bevægelser, åndedræt, puls og pupiller

Forskerne kiggede også på, hvordan musikernes bevægelser, åndedræt, puls og pupiller er synkroniseret - og hvordan det repræsenterer deres oplevelse af en fælles koncentrationszone.

På RITMOs hjemmeside kan man ifølge med, efterhånden som resultaterne kommer ud,  og man kan også se en kort dokumentarfilm om projektet.

Data fra undersøgelsen ligger frit tilgængeligt for alle og vil løbende blive publiceret i videnskabelige artikler.

Fortsat samarbejde skal undersøge hvordan musik kan skabe social bæredygtighed

Men forskerne er kun lige begyndt. Visionen er at videreudvikle og forenkle teknologien, så enhver gruppe musikere, hvor som helst i verden, i princippet kan deltage i ”Open MusicLab”.

- På den måde kan vi forhåbentlig komme til at forstå hvilke slags musik og oplevelser, der i særlig grad beriger vores liv, fortæller Simon Høffding.

Det er blandt andet ambitionen at forstå, hvordan marginaliserede grupper, folk med psykiske lidelser eller børn med koncentrationsbesvær kan få næring, stabilitet og hjælp ved at blive indlemmet i den klassiske musiks fællesskab og således sikre en bedre social bæredygtighed.

Følg musikken og prisoverrækkelsen i dag fredag d. 4. februar kl 19:30 på DR P2: https://www.dr.dk/lyd

Læs mere om prisoverrækkelsen her.

Foto: Caroline Bittencourt


Kontakt

Simon Høffding, lektor
Movement, Culture and Society
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Mail: shoeffding@health.sdu.dk
Mobil: 60 90 52 01
Redaktionen afsluttet: 04.02.2022