Skip to main content
litteratur

Litterær komet er ny leder af H.C. Andersen Centret

Professor Lasse Horne Kjældgaard bliver ny leder af H.C. Andersen Centret på SDU. Han ser frem til at fordybe sig i Danmarks mest berømte forfatter, som er en livslang passion for ham.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 05-11-2020

Det er en stærk stemme i den danske litteraturverden, som bliver ny leder af H.C. Andersen Centret på SDU.

Professor Lasse Horne Kjældgaard er netop blevet udpeget som ny leder af centret, han overtager efter Johs. Nørregaard Frandsen, der er gået på pension.

- Jeg er meget beæret over at skulle være leder for et så stærkt og fokuseret fagligt fællesskab. Centret er en dynamo for forskningen i H.C. Andersen – både nationalt og internationalt, siger han.

Litterær komet

Lasse Horne Kjældgaard kommer fra en stilling som professor i dansk litteratur på RUC og har det seneste årti vist sig som en komet i den danske litteraturverden.

Han afløste i sommer forfatteren Søren Ulrik Thomsen som sekretær for Det Danske Akademi, der kun optager ”skribenter, som på fremragende måde dyrker dansk sprog, eller som i væsentlig grad bidrager til dansk åndslivs udvikling.”

Tidligere har Kjældgaard også været Direktør i Det Danske Sprog – og Litteraturselskab og leder af Georg Brandes-forskeruddannelsesprogrammet på Københavns Universitet.

HCA som livslang passion

Nu ser Lasse Horne Kjældgaard frem til igen at fordybe sig i H.C. Andersen og den gyldne epoke i dansk kulturliv, som Andersen spillede en stor rolle i.

- Mit forhold til H.C. Andersen er en livslang passion. Han er en forfatter, man tror, man kender fra sin skoletid, men hans fortællinger bliver ved med at give nye perspektiver. Jeg er selv helt vild med Skyggen, der kan ses som en historie om de ubevidste konsekvenser af den teknologiske udvikling, men også kan læses på så utrolig mange andre måder, fortæller Lasse Horne Kjældgaard.

- Og interesserer man sig for magt og magtudøvelse, er Kejserens nye klæder et væsentligt værk, ligesom en perlerække af H.C. Andersens tekster sætter fokus på social mobilitet. Det er i det hele taget en vigtig opgave for os på H.C. Andersen Centret at øge forståelsen for dybden i hans tekster, fastslår han.

På sporet af kreativiteten

Den 46-årige nye leder af H.C. Andersen Centret har igennem 20 år haft den danske guldalder som et hovedspor i sin forskning. 

Men der er fortsat masser af uafklarede spørgsmål som Lasse Horne Kjældgaard gerne vil finde svar på - i tæt samarbejde med de øvrige forskere på H.C. Andersen Centret.

- I løbet af historien er der opstået miljøer, hvor kreativiteten eksploderede. I dansk sammenhæng bliver det ikke større end Guldalderen, hvor litterater, kunstnere og videnskabsmænd gik i dialog med hinanden og skabte store ting. For mig er Guldalderen en labyrint, hvor vi stadig mangler at få styr på mange ting – især sammenhængene mellem de forskellige felter, siger han.

Lyttende leder

Som ny leder af H.C. Andersen Centret vil han begynde med at lytte.
- Som det allerførste vil jeg tale med alle de nye kollegaer på centret om, hvad de arbejder med og har af visioner. Jeg glæder mig til at dele min interesse for H.C. Andersen og udvikle ideer sammen med dem, siger han.

Også institutleder Per Krogh Hansen fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU glæder sig til samarbejdet:
- Vores H.C. Andersen-center har under den tidligere leder professor Johs. Nørregaard Frandsen udviklet sig til ikke blot at være en spydspids inden for Andersen-forskningen, men også en vigtig spiller i forhold til digitalisering af forfatterskabet, museumssamarbejder og formidling af forfatterskabet. Jeg er derfor utrolig glad for, at vi i professor Lasse Horne Kjældgaard har en person, der kan føre arven videre – og give den yderligere perspektiver, siger han og uddyber:

- Kjældgaard har en bred karriere med solid forskning i Guldalderen som udgangspunkt og stærke erfaringer fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Han er politisk vant og en stærk stemme i den danske kultur- og litteraturdebat. Det er et scoop for instituttet, at han vil arbejde med os.”

Lasse Horne Kjældgaard tiltræder som leder af H.C. Andersen Centret og professor på Institut for Kulturvidenskaber 1. december 2020.

Portrætfoto af Lasse Horne Kjældgaard : Lars Svankjær

Mød forskeren

Lasse Horne Kjældgaard er ny leder af H.C. Andersen Centret på SDU. Han er cand.mag og ph.d i nordisk litteratur fra Københavns Universitet, og blev i 2017 dr. phil. på afhandlingen ”Meningen med velfærdsstaten”. Kjældgaard kommer fra en stilling som professor i dansk litteratur på RUC. Derudover er han bl.a. sekretær for Det Danske Akademi, medlem af Statens Kunstfonds Legatudvalg for litteratur og medlem af Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab.

Redaktionen afsluttet: 05.11.2020