Skip to main content
Impact

Ice Age på Christiansborg

For at sikre den bedst mulige impact for forskningsprojektet om fryseteknologier inden for reproduktion, så indtog Ice Age-projektet med SDU-professor Charlotte Kroløkke i februar Christiansborg.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 19-03-2019


Måden vi får børn på, er under hastig forandring på grund af især nye fryseteknologier. Og i DFF-projektet Ice Age arbejder SDU-professor Charlotte Kroløkke og hendes tværfaglige forskningsgruppe på at bringe vores forståelse af reproduktion i sync med udviklingen, der buldrer frem på reproduktionsområdet.

Eksempelvis er nedfrysning af æg en stor kommerciel succes blandt karrierekvinder i New York, der gerne vil vente lidt med børnene. Og svenske klinikker er begyndt at appellerer til danske kvinder om muligheden for at nedfryse æg.


Impact på Christiansborg

For at sikre den bedst mulige impact for projektet, holdt man i begyndelsen af februar seminar på Christiansborg med en række sundhedspolitiske ordførere og andre aktører på reproduktionsområdet.
-For vores projekt var det virkelig godt at få foden inden for på Christiansborg. Lovgivningen i Danmark virker lidt moraliserende, når kvinder kun kan nedfryse deres æg i 5 år, mens der ikke er nogen øvre grænse for mænd. Vi vil gerne rykke ved forståelsen af de her ting, ridse kompleksiteten op, og stille spørgsmål til, hvilke værdisæt, der præger lovgivningen, forklarer Charlotte Kroløkke om initiativet. 

Vi vil gerne rykke ved forståelsen af reproduktion, ridse kompleksiteten op og stille spørgsmål til, hvilke værdisæt der præger lovgivningen

Charlotte Kroløkke, professor MSO

For Ice Age-projektet var mødet på Christiansborg et indlysende godt valg.

- Seminaret virkede helt oplagt, når nu vi havde internationale kapaciteter på besøg, som kunne informere politikere og andre aktører på reproduktionsområdet med empirisk materiale om, hvad brugerne siger om nedfrysning, der jo er langt mere udbredt i andre lande end Danmark.

Derudover kunne Ice Age-projektet også fremlægge deres resultat af en undersøgelse af danske studerendes syn på nedfrysningsteknologier på reproduktionsområdet. Undersøgelsen viser, at der er ret stor åbenhed overfor muligheden for nedfrysning i den yngre generation – mere blandt kvinder end mænd.


Til gavn for alle

Adgangsbilletten til at holde seminar på Christiansborg var, at et folketingsmedlem – i dette tilfælde May-Britt Kattrup (LA)-  inviterede inden for til møde. Og det er en glimrende platform for at sætte en dagsorden blandt både politikere og relevante aktører, understreger professor MSO Charlotte Kroløkke.
- Denne slags initiativer er til gavn for alle, politikere og aktører får nyeste viden på området, og vi i projektet kommer i kontakt med aktørerne inden for reproduktion, som jo er afgørende for at vi kan udføre forskningen på bedste vis. 

Ice Age-projektet er på vej med flere initiativer for at skabe synlighed omkring nedfrysningsdebatten og -problematikkerne. I løbet af foråret fortæller forskerne om projektet og deres første resultater både på Dansk Fertilitetsselskabs årsmøde og Folkemødet, ligesom der udkommer en bog om konsekvenserne de teknologiske forandringer på reproduktionsområdet.


Mød forskeren

Charlotte Kroløkke er professor MSO på Institut for Kulturvidenskaber og undersøger i projektet Ice Age, hvad nye nedfrysningsteknologier betyder for vores reproduktion - både juridisk, etisk og kulturelt. Projektet er støttet af Det Frie Forskningsfond – Kultur og Kommunikation.

Redaktionen afsluttet: 19.03.2019