Skip to main content

A.S. Byatt fejret med foredrag og fællessang

Trods afbud fra hovedpersonen, blev A.S. Byatt fejret på SDU som årets modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 31-10-2018

Everything is surprising, rightly seen

Med de visdomsord er årets modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen, A. S. Byatt, indskrevet i SDU’s historie. Det elegante citat optræder som inskription side om side med vise ord af Karen Blixen, Søren Kirkegaard og selvfølgelig H. C. Andersen ved Jørn Larsens søjle ved SDU’s hovedindgang.

Og mandag 29. oktober blev der føjet et nyt kapitel til historien om A.S. Byatt, H. C. Andersen og SDU, da den anerkendte britiske forfatter blev hædret som den sjette modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen 2018 med foredrag, oplæsning, musik og fællessang på SDU.

Fiktion, der bringer Andersen til live på nye måder

Del af priskomiteens begrundelsen for prisen til A.S. Byatt

A.S. Byatt tildeles – med priskomiteens ord – Danmarks største litteraturpris ”for sin tro på eventyrets, fablens og poesiens sandhedsværdi og for hendes historiske fiktion, der bringer Andersen til live på nye måder.”

Byatt selv var desværre ikke til stede for at modtage sin pris, da den aldrende forfatter var for syg og svag til at kunne klare rejsen til Odense.

Men trods afbuddet blev de tætte forbindelser mellem A.S. Byatt og H.C. Andersen tydelige i løbet af fejringen på SDU bl.a. via prorektor Bjarne Graabech Sørensens tale, veloplagte indlæg fra lektor Søren Frank og professor Anne-Marie Mai fra Institut for Kulturvidenskaber og skuespiller Ellen Hillingsøs intense oplæsning.

H.C. Andersen som hest

H.C. Andersen er simpelthen til stede på mange niveauer i Byatts forfatterskab, forklarede lektor Søren Frank de ca. 300 gæster i U45.

Blandt andet er en hest er opkaldt efter den danske eventyrdigter i hendes mest berømmede roman Besættelse. Byatt var så optaget af universet i H.C. Andersens Snedronnningen, at hun var nødt til at skrive sin egen fortolkede fortælling Kulde. Hun har beskrevet Andersen som en emotionel terrorist i den anerkendte britiske avis The Guardian.

Og måske mest centralt så har Byatts forfatterskab udviklet sig i en ganske eksperimenterende og postmoderne retning med afsæt i hendes stærke fascination af de europæiske eventyrtraditioner.

Billedet viser lektor Søren Frank under hans oplæg ved tildeling af H.C. Andersen Litteraturprisen 2018.

- Med udgivelsen af Besættelse glider Byatt fra at være en meget britisk til at være en europæisk forfatter. I hendes nyere romaner indarbejder hun mange forskellige teksttyper bl.a. eventyr, så tidligere tiders fortællinger løber som en understrøm i romanerne, sagde Søren Frank ved prisfesten og fortsatte:

- Man taler om, at Byatts romaner viser arternes stemme frem for individets, fordi hun indarbejder vores arkiver af fortællinger, og derigennem får hendes romaner en mere flerstrenget kronologi frem for den mere klassiske lineære opbygning.

Om H.C. Andersen Litteraturprisen

Prisen blev uddelt for første gang i år 2007 til den brasilianske forfatter Paulo Coelho. På daværende tidspunkt havde den endnu ikke sit navn, men var en særlig ærespris. Dette førte til etableringen af H. C. Andersen Litteraturprisen, som for første gang blev overrakt til J.K. Rowling i 2010. Siden er prisen blevet uddelt hvert andet år – i 2012 til Isabel Allende, i 2014 til Sir Salman Rushdie og i 2016 til Haruki Murakami og altså nu til A.S. Byatt.

Arrangementet fortsatte med en samtale mellem professor Anne-Marie Mai og lektor Søren Frank, som uddybede forbindelserne mellem A.S. Byatt og H.C. Andersen. Og litteraturprofessor Anne-Marie Mai fastslog konkluderende at;

- Årets prismodtager har et særlig nært, diskuterende og inspireret forhold til H.C. Andersen, og jeg vil virkelig anbefale jer at gå til de mange store og tykke bøger, der er udgivet af Byatt, for det er virkelig en fremragende forfatter, vi har fået lov at belønne.


Læser HCA på dansk

Derefter modtog A.S. Byatts danske forlægger, Johanns Riis, Sølvtræet på forfatterens vegne og understregede endnu en gang Byatts belæsthed og interesse for Danmarks store eventyrdigter.

- Jeg skal hilse Odense mange gange fra Byatt og kan da også lige fortælle, at hun straks efter nyheden om prisen mailede til mig, om jeg ikke ville sende hende Jens Andersens biografi om H.C. Andersen – på dansk naturligvis – så hun var ordentlig forberedt til hun skulle til Danmark.

Og så var det tid til at slutte med fællessang på den fynske måde, hvor man rejser sig til det sidste vers af H.C. Andersen-hymnen ”I Danmark er jeg født”.

Komitéen består af:

  • Jens Olesen, formand
  • Anne-Marie Mai, næstformand
  • Claus Houden, bestyrelsesmedlem
  • Michael Møller Nielsen, bestyrelsesmedlem
  • Ellen Hillingsø, bestyrelsesmedlem
  • Mette Wester¬gaard, bestyrelsessekretær 

Komitéen bag H.C. Andersen Litteraturprisen samarbejder med SDU, hvor et Advisory Board indstiller kandidater til prisen.

Redaktionen afsluttet: 31.10.2018