Skip to main content
Litteraturpris

Nordens litterære rockstjerne får HCA-litteraturpris

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård bliver den syvende modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen – og den første fra Norden. Han kommer i efteråret 2022 til Odense og SDU for at modtage den prestigefyldte pris.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 25-08-2020

Karl Ove Knausgård, bedst kendt for sin monumentale selvbiografiske romanføljeton Min Kamp, er blevet udpeget som modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen 2020.

Han er den første nordiske forfatter, der modtager prisen, og kommer dermed i fint internationalt selskab med A.S. Byatt, Haruki Murakami, Sir Salman Rushdie, Isabel Allende, J.K. Rowling, Paulo Coelho, der alle tidligere har modtaget litteraturprisen. 

For priskomiteen var Knausgård det helt oplagte valg:
- Karl Ove Knausgård tildeles H.C. Andersen Litteraturprisen for sin intense fornyelse af feltet mellem roman og selvbiografi, et område som også H.C. Andersen i stor stil udforskede, og for i lighed med H.C. Andersen at placere Skandinavien på det litterære verdenskort, lyder det i motiveringen.

Stærk ambassadør for nordisk litteratur

Bedst kendt er Knausgårds kolossale hovedværk Min Kamp, der udkom i seks bind i årene 2010-2012 på dansk. Romanføljetonen blev solgt i mere end en halv million eksemplarer i hjemlandet og er siden blevet udgivet i resten af Norden og det meste af den vestlige verden, hvilket har gjort ham til en litterær rockstjerne – ikke bare i Norden men i høj grad også i USA og England.

I Min Kamp beskriver han minutiøst og med en stærk følelsesmæssig intensitet sin opvækst og sit familieliv, hvilket blandt andet skabte markant debat internationalt om, hvor grænsen går mellem fiktion og virkelighed. Tilbage står dog et værk, som rigtig mange har kunnet spejle sig i – både mænd og kvinder.

Og i efteråret 2022 bliver der mulighed for at opleve Nordens helt store litterære rockstjerne i Odense og på SDU, når Karl Ove Knausgård  kommer og modtager H.C. Andersen Litteraturprisen. Han holder forelæsning på SDU 31. oktober. 

Topfoto: André Løyning

Redaktionen afsluttet: 25.08.2020