Skip to main content
Forskerpris

Fyens Stiftstidendes Forskerpris gik til Davide Secchi

Han er i gang med at kortlægge, hvordan vi kan løse problemerne med virksomheders mangel på arbejdskraft, og i går fik han overrakt Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2018 i avisens mediehus.

Det var en tydeligt glad og stolt Davide Secchi, lektor i organisationskognition fra Institut for Sprog og Kommunikation, som i går – side om side med professor Frank Kjeldsen fra Det Naturvidenskabelige Fakultet – fik først motiveret og dernæst overrakt årets udgave af Fyens Stiftstidendes Forskerpris i Stiftstidendes mediehus midt i Odense.

 

 

- Davide, vi sætter pris på dit internationale udsyn, dine idérige og entreprenante måde at forske på og dine evner til at sætte din forskning i spil, så den løser helt konkrete problemer for virksomheder i lokalområdet ... Tillykke Davide, du har fortjent det, lød det bl.a. i motiveringen fra dekan Simon Møberg Torp, før han gav ordet til Davide Secchi. 

 

 - Det var en vidunderlig overraskelse at få besked om, at jeg skulle have Fyens Stiftstidendes Forskerpris. Og det glæder mig samtidig, at prisen sender et vigtigt demokratisk signal om, at alt slags forskning kan have stor indvirkning på samfundet, idet den uddeles til forskere fra alle discipliner. Især i det nuværende politiske klima i den vestlige verden er det meget værdsat, sagde lektor Davide Secchi i sin takketale.

 

Kur mod flaskehalse

At Davide Secchis forskning har potentiale til at forandre samfundet, er særligt tydeligt i hans samarbejde med Jobcenter Slagelse. Her er man nemlig i gang med – skridt for skridt – at løse virksomheders problemer med mangel på arbejdskraft ud fra Davide Secchis forskningsresultater. Det viser sig nemlig, at besværlighederne med at finde medarbejdere med de rette kompetencer og færdigheder kan løses gennem et såkaldt kognitivt fit mellem jobansøgere og det team, de skal arbejde i. Et match som Secchis særligt udviklede psykologiske og sociale tests kan opspore.

  

- Virksomheders problemer med at finde nye medarbejdere med bestemte færdigheder kan forholdsvis enkelt løses, når de i stedet ansætter ansøgere, som er hurtige til at lære nyt, fordi de er fleksible, lytter til andres anbefalinger og træffer beslutninger ud fra disse informationer. Og så er det selvfølgelig afgørende, at de matcher godt ind i det team, hvor de skal arbejde, forklarede Davide Secchi om et af sine projekter.

 

 

Og efter miniforelæsningen og pæne ord fra dekan Simon Møberg Torp og rektor Henrik Dam var det tid til at fejre prisen sammen med kollegaer, familie og venner med bobler, frugt og kage. 

 

Prisen uddelt i 46 år

Fyens Stiftstidendes Forskerpris har været uddelt siden 1972 og gives til forskere ved Syddansk Universitet, der har ydet en særligt fremragende videnskabelig arbejdsindsats. Det er dermed en af de ældste samarbejdsrelationer mellem SDU og Fyens Stiftstidende. Udover hæderen, en stor buket blomster og et diplom i rødt chartek med guldskrift, fik prismodtagerne hver 25.000 kr.

Mød forskeren

Davide Secchi blev ansat ved SDU’s campus i Slagelse for tre år siden og forsker i organisationskognition. Det vil sig, at han undersøger beslutningstagning og adfærd i organisationer såsom virksomheder og kommuner ud fra sociale og sproglige interaktioner mellem mennesker. Hans analyser udarbejdes bl.a. ved brug af SDU’s supercomputer Abacus 2.0. Davide Secchi er fra Italien, har to kandidatgrader inden for finansvidenskab og en ph.d-grad i business administration fra universitetet i Pavia. Han er i gang med en international forskerkarriere og har tidligere forsket ved universiteter i Italien, USA og England.

Redaktionen afsluttet: 04.05.2018