Skip to main content
Digital eksamen

Arbejder på højtryk med plan B for eksamen

I denne uge afvikles de første online-eksaminer på Humaniora under SDU's nedlukning, og i studieadministrationen arbejdes der på højtryk for at have en plan B klar for at afvikle alle sommerenes eksaminer online, hvis det bliver nødvendigt

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 20-04-2020

I denne uge gennemføres semestrets første eksaminer på Humaniora, og om en lille måned er der højsæson for eksamen på fakultetet. Der skal gennemføres prøver for 467 fagelementer. Heraf har 138 en form for mundtlig prøve.

I studieadministrationen arbejder man derfor i disse uger på højtryk for at være klar med en plan B for online-afvikling af alle eksaminer, hvis SDU fortsat er lukket i eksamensperioden. Planen for, hvordan eksaminer afvikles i år og trin-for-trin-vejledninger til online-eksamen, forventes klar 1. maj.

Allerede nu er enkelte ting afklaret; Zoom bliver den primære platform til afvikling af mundtlige eksaminer online – for man kan ikke afvikle mundtlige prøver med forberedelse i Teams. Derudover skal de studerende have webcam og mikrofon installeret på computeren,i tilfælde af de skal til mundtlig eksamen online.

Tusind spørgsmål

Lige nu har underviserne tusindvis af spørgsmål til de forestående eksaminer – selvfølgelig især hvis de skal afvikles online, fortæller Lone Granhøj, chefkonsulent i Uddannelse og Kvalitet på Det Humanistiske Fakultet. 

Hvordan sætter man eksamensmødet op og hvem gør det? Hvordan voterer man? Hvordan trækker den studerende et spørgsmål? Hvad gør man, hvis netværket ryger? Og hvad med eksamenssnyd? Det er nogle af de oftest stillede spørgsmål i øjeblikket. Og der skal nok komme svar på det hele, lover Lone Granhøj. 

- Jeg kan godt forstå, at mange gerne snart vil have ro i maven i forhold til, hvordan eksamen skal afvikles i år. Og vi skal nok få styr på og finde løsninger på alle de lavpraktiske spørgsmål, der fylder lige nu. I denne usædvanlige situation er det vigtigt for os at have fuldstændig styr på, hvad der teknisk kan lade sig gøre, før vi beslutter, hvordan evt. online-eksaminer skal afvikles, siger Lone Granhøj.

Hun forklarer videre, at man også inddrager de andre fakulteters erfaringer, da man her allerede har haft studerende til virtuelle eksaminer pga. nedlukningen af SDU. 

Eksamen skal nok køre

Lige nu afventer man også, at studienævnene senest 24. april melder tilbage, om der er behov for at ændre prøveform til enkelte eksaminer. Det er fakultetets udspil, at alle prøver – om nødvendigt med teknologiens hjælp – afvikles med den prøveform, der er godkendt i studieordningen. Med mindre særlige omstændigheder giver tungtvejende grunde til noget andet. 

- Jeg forventer meget få omlægninger af prøveformen for eksamen, da der findes gode virtuelle løsninger til at afvikle de sædvanlige mundtlige prøver med forberedelse. Men selvfølgelig skal vi finde andre prøveformer i de tilfælde, hvor virtuelle løsninger ikke duer, eksempelvis til designstuderende, der skulle fremstille en prototype til eksamen. 

Alt i alt er chefkonsulent Lone Granhøj fortrøstningsfuld i forhold til at kunne afvikle årets eksaminer virtuelt, hvis det bliver nødvendigt.

- Det er lykkedes over alt forventning at gennemføre onlineundervisning i denne usædvanlige situation, så det skal nok komme til at køre fint med eksamen også.

Behov for vejledning

Hvis du har spørgsmål eller behov for vejledning i forhold til at afvikle online-eksaminer er der forskellige muligheder.
SDU-UP holder tre webinarer om, hvordan man gennemfører mundtlig eksamen online. Man behøver ikke at melde sig til i forvejen. Se mere og deltag via linket her

Du kan kontakte Humanioras studievejledning, som sidder klar med råd og sparring i forhold til Zoom.

Redaktionen afsluttet: 20.04.2020