Skip to main content
Udnævnelse

Anne-Marie Mai bliver formand for nyt Bogpanel

Kulturminister Mette Bock har netop udnævnt sit nye Bogpanel, der skal have særligt fokus på børn, digitalisering og læsevaner. SDU’s litteraturprofessor Anne-Marie Mai bliver formand for Bogpanelet. Også lektor Lars Handesten fra SDU er med i det nye panel.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 04-12-2018

Bogen lever og har det tilsyneladende udmærket – her mere end 500 år efter Gutenberg sendte den første masseproducerede bog på gaden. I Danmark udgives der i hvert fald flere bøger nu, end for ti år siden, hvis man tæller digitale udgivelser med.

 

Spot på bogens udvikling

Men den digitale udvikling skaber nye muligheder og udfordringer for både bøgerne og vores læsevaner. Og det er bl.a. disse spørgsmål, som det nye Bogpanel under Kulturministeriet skal undersøge nærmere frem til 2022.

- Selvom bogen og litteraturen umiddelbart har det godt, så er der god grund til at følge bogens udvikling nøje – ikke mindst når det gælder børn, læsevaner og digitalisering. Jeg har derfor nedsat et nyt Bogpanel og er glad for at kunne sætte et stærkt hold med Anne-Marie Mai som formand. Jeg sender samtidig en stor tak til det afgående Bog- og Litteraturpanel. Det er takket være deres store arbejde, at der er et solidt fundament at bygge videre på de næste fire år, siger kulturminister Mette Bock.

 

Klogere på nye læsevaner

Den nye formand for Bogpanelet, Anne-Marie Mai, der er professor i litteratur på SDU, glæder sig til opgaven:

- Vi ser i disse år, at danskernes læsevaner er i forandring, og at den digitale udvikling skaber nye muligheder, vi har brug for at blive klogere på. Det gælder ikke mindst de nye læsere – vores børn og unge. Med til udviklingen hører også, at vi i stigende grad mødes omkring litterære oplevelser i sociale fællesskaber. Det er netop i dette felt af muligheder og udfordringer, at Bogpanelet skal kaste lys på bogens udvikling i Danmark.

 

Det nye Bogpanel

Udover formand Anne-Marie Mai, der er tidligere medlem af det afgående Bog- og Litteraturpanel, består Bogpanelet af følgende medlemmer:

  • Lars Handesten, lektor ved Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet
  • Nina Christensen, professor ved Center for børnelitteratur, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet
  • Rasmus Grøn, lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet og tidligere medlem af Bog- og Litteraturpanelet
  • Rasmus Helles, lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet
  • Stine Reinholdt, ph.d. og forskningsmedarbejder ved Nationalt Videncenter for Læremidler, Odense

 

Topfoto: Lysander Yuen/Unsplash

Portrætfoto: Lars Skaaning/SDU


Fakta om Bogpanelet

Bogpanelet skal følge udviklingen på bogmarkedet og er nedsat for perioden 2019 til og med 2022. Panelet består af seks forskere inden for litteraturens kredsløb, blandt andet inden for litteratursociologi, digitalisering, børn og læsning. Det nuværende panel blev første gang nedsat i 2014 og udløber ved årsskiftet.

Redaktionen afsluttet: 04.12.2018