Skip to main content
Underviserpriser

Årets undervisere på Humaniora

Det er sæson for underviser-priser. På SDU Sønderborg fik lektor Pia Søgaard Nielsen forleden overrakt BHJ-fondens Undervisningspris, og ved den fælles kandidatafslutning på Det Humanistiske Fakultet blev lektor Dag Heede udnævnt til årets underviser ved Humaniora på SDU.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 08-07-2019

Den skrappe sprogunderviser, der lærer de internationale studerende at tale dansk, og den pædagogisk provokerende underviser i dansk litteratur, der lærer de studerende at tænke kritisk. De blev begge belønnet med undervisningspriser på det humanistiske område, da blev sagt tillykke og held og lykke til de færdiguddannede humanistiske kandidater ved årets dimissoner på Humaniora.

På SDU Sønderborg fik lektor Pia Søgaard Nielsen overrakt BHJ-fondens Undervisningspris på det humanistiske område - primært for sin indsats med at lære de internationale studerende på BA.int-uddannelsen dansk. Og ved den fælles kandidatafslutning på SDU i Odense for alle årets humanistiske kandidater, fik lektor Dag Heede prisen som årets underviser ved Det Humanistiske Fakultet. 

 

Kæmpe cadeau

På SDU Sønderborg blev Pia Søgaard Nielsen - i indstillingen fra de studerende - rost for sit store engagement i danskfaget og sine evner til at fange de studerendes interesse og have høje forventninger til dem.

Og det var en meget glad underviser, vi talte med efter prisoverrækkelsen:

- Det er en kæmpe cadeau og giver en masse motivation til at forsætte med min måde at undervise på, og så arbejde endnu mere med at motivere de studerende ved at koble sprogundervisningen mere til den virkelige verden, så det danske bliver endnu mere anvendeligt for dem, siger Pia Søgaard Nielsen og uddeler samtidig stor ros til studieadministrationen for den store indsats for at få alt omkring undervisningen til at køre. 

 

Født skrap

Men hvordan er det egentlig at blive undervist af årets underviser fra Humaniora på SDU Sønderborg? Her er Pia Søgaard Nielsens eget bud: 

- Jeg er jo født skrap, så jeg går meget op i, at de studerende hører efter. Og så er det en meget personlig undervisning, jeg er nede hos de enkelte studerende og ser dem i øjnene, mens vi taler dansk. Det slipper man ikke for med mig. Det er desuden også det sjoveste for alle, at de ikke sidder og falder i søvn. Det bidrager også positivt, at pensum beskæftiger sig bredt med det danske samfund, så hvis de internationale studerende gerne vil udtale sig om politik, så må man i gang med at tale dansk, forklarer hun.  

Endelig glæder Pia Søgaard Nielsen sig over, at legatet der følger med prisen fra BHJ-fonden, giver hende mulighed for at tage på studierejse og blive klogere på, hvordan andre andetsprogs-undervisere tilrettelægger deres undervisning. Særligt nysgerrig er hun på sprogundervisningen i de asiatiske lande, da hun tidligere har bemærket, at asiatiske studerende har en særligt veludviklet sprogforståelse. 

 

En lykkelig underviser

Ved den fælles kandidatafslutning 2. juli for alle de nyudklækkede humanistiske kandidater fra SDU, var det lektor Dag Heedes tur til at blive hædret som årets underviser på Det Humanistiske Fakultet. I indstillingen fra de studerende lød det:

- Hans evner til at gøre sin undervisning spændende, kvalificerer ham til at modtage undervisningsprisen. Han formår i sin undervisning at provokere på en pædagogisk måde og får dermed os studerende til at tænke kritisk og reflekteret. Og er yderligere altid parat til at gøre en ekstra indsats for de studerende, både i forhold til vejledninger og feedback på opgaver.

Og det var en decideret begejstret lektor, som vi talte med efter prismodtagelsen:

- Jeg er beæret og lykkelig over denne pris. Det er noget helt særligt for mig, at det er studerende, der har indstillet, udvalgt og overrakt den, siger Dag Heede og uddyber:

- Vi har i nogle år på SDU skullet sætte de studerende i centrum - hvad der naturligvis er en glimrende ting. Men prisen fortæller mig også om vigtigheden af at holde fokus på fagligheden. Måske vil nutidens studerende hellere – end hele tiden for enhver pris at være i centrum - opleve en underviser, der brænder for sit fag og brænder for at dele det.

Redaktionen afsluttet: 08.07.2019