Skip to main content
DA / EN
COVID-19

Molekylær lokkedue kan måske snyde coronavirus

Der findes ingen lægemidler, der kan helbrede mennesker, som er smittede. Men forskere på SDU har nu udviklet et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.

Af Birgitte Svennevig, , 19-03-2021

SARS-CoV-2, den virus, der er ansvarlig for coronapandemien, ramte os for et år siden og vendte vores liv på hovedet.

Selv om der er sat gang i vaccinationsprogrammer over hele verden, ved vi endnu ikke, hvor længe vaccinen kan beskytte os, og om de vacciner, der allerede er godkendte, virker mod de nye virusvarianter.

Det ser desuden ud til, at vacciner ikke kan forhindre sygdom hos mennesker, som allerede er smittede, og der findes ingen lægemidler, der kan helbrede smittede mennesker.

Efterligner naturen

Ny forskning fra lektor Jasmin Mecinovic og kolleger på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci præsenterer nu et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.

Arbejdet er for nylig blevet offentliggjort i Chemical Communications .

– Vi bruger en tilgang, hvor vi efterligner naturen. Ideen er at forhindre virussen i trænger ind i kroppens celler. Hvis virussen ikke trænger ind i cellerne, kan den ikke overleve. Virrussen bliver i stedet ødelagt af vores immunsystem – og dermed afværges infektionen, forklarer Jasmin Mecinovic.

Sådan snyder man virussen

SARS-CoV-2 tilhører den familie af coronavirus, der er opkaldt efter den karakteristiske kroneformede kappe, som beskytter virussens kernemateriale, RNA, mod at blive beskadiget. I kappen sidder nogle proteiner, der kan bryde ind i en værtscelle, så virus kan komme ind.

Når virus skal bryde ind i en celle og inficere den, interagerer proteinerne med et bestemt enzym i cellen, der kaldes en ACE2-receptor. Receptoren, der findes på celleoverfladen i mange forskellige vævstyper, forekommer især i lungerne. Det er derfor, at SARS-CoV-2-infektion kan føre til alvorlige luftvejssymptomer.

Jasmin Mecinovic har nu sammen med kolleger skabt et syntetisk peptid (en lille del af et protein), som ligner ACE2-receptoren på en prik. Og det kan fungere som en ”lokkedue”, der forhindrer proteinerne i at trænge ind i værtscellen.

Flere undersøgelser er påkrævet

Ph.d-studerende Marij Maas, der er førsteforfatter på artiklen, tror, at den molekylære ”lokkedue”, kan vise sig være et effektivt behandlingsmiddel til at forhindre infektion med virussen.

Men det er en særdeles omstændelig proces at få ny medicin på markedet, påpeger Jamin Mecinovic.

– Næste trin er at fortsætte med at studere vores syntetiske peptid – f.eks. ved at fremstille variationer af det for at se, om vi kan gøre det endnu mere effektivt, siger han.

Mød forskeren

Jasmin Mecinovic er lektor i medicinsk kemi på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci. Hans forskning støttes af Det Europæiske Forskningsråd, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 19.03.2021