Skip to main content
DA / EN
Navnenyt

Bevilling fra Lundbeck Fonden til bedre forståelse af hjernesygdomme

Jasmin Mecinovic, lektor, FKF, har modtaget en Lundbeck Fonden Ascending Investigator bevilling på 4.999.500 kr. til at fortsætte sin forskning i hjernens såkaldte epigenetiske enzymer.

Af Birgitte Svennevig, , 22-10-2020

Gener er ikke den eneste arvelige information, der findes i vores celler.

Forskere ved nu, at sygdomme ikke kun opstår som følge af ændringer i den genetiske kode, men også som følge af kemiske mekanismer, der påvirker vores gener - for eksempel forårsaget af enzymer.

Disse mekanismer kan kopieres og videregives fra en cellegeneration til en anden ligesom gener, hvilket gør dem afgørende for at forstå en bred vifte af sygdomme.

Jasmin Mecinovic vil bruge bevillingen til at udvikle nye kemiske værktøjer, der kan studere epigenetiske enzymer på molekylært niveau. De har potentiale til at bekæmpe for eksempel kræft og neurologiske sygdomme.

Mens der har været meget fokus på deres relevans for kræft, mangler de store fremskridt stadig, når det gælder neurologiske sygdomme.

Jasmin Mecinovic har også en Novo Nordisk bevilling til projektet Understanding the biochemical basis for the recognition of crotonyllysine by YEATS domain og en ERC Starting Grant bevilling til projektet The chemical understanding of biomolecular recognition in epigenetics.

Redaktionen afsluttet: 22.10.2020