Skip to main content

Dansk-græsk professorpar fra Australien ansat på SDU

Det dansk-græske professorægtepar Cecilie Thøgersen-Ntoumani og Nikos Ntoumanis er udnævnt til professorer i fysisk aktivitet og adfærdspsykologi på Institut for Idræt og Biomekanik, SDU.

Ægteparret kommer begge fra professorater på det Vestaustralske universitet, Curtin University.

”Institut for Idræt og Biomekanik har gjort et scoop med ansættelsen af Cecilie Thøgersen-Ntoumani og Nikos Ntoumanis. De har i deres internationale karriere været særdeles produktive med talrige videnskabelige publikationer om fysisk aktivitetsadfærd, psykologi og motivation. Deres særlige profil, forskningsekspertise og internationalt vidtforgrenede netværk gør, at vi kan løfte instituttet til et endnu højere niveau”, udtaler Jens Troelsen, professor og institutleder for Institut for Idræt og Biomekanik.

Cecilie Thøgersen-Ntoumani (udtales Doumani) er født i Hørsholm og læste idræt og sportsvidenskab og forsvarede sin ph.d.  i England, hvorefter hun var ansat som forskningsstipendiat, adjunkt og lektor ved en række universiteter i Storbritannien. I 2014 flyttede hun til Curtin University i Vestaustralien for at arbejde som lektor inden for sit område og blev forfremmet til forskningsprofessor i 2017. 

Cecilie Thøgersen-Ntoumani forskning koncentrerer sig om flere indbyrdes forbundne temaer: fra ændringerne i den fysiske aktivitetsadfærd i løbet af ens levetid, trivselsfordelene ved fysisk aktivitet, det fysiske miljø og motivationens synergistiske roller i forudsigelsen af fysisk aktivitet, vægtkontrol og kropsbevidsthed til sundhedsadfærd og trivsel. Hun har offentliggjort 110 fagfællebedømte artikler i akademiske tidsskrifter samt en række bogkapitler. Meget af hendes forskning har tiltrukket forskningsmidler fra store fonde, som National Health and Medical Research Council, Australian Research Council, Western Australian Health Promotion Foundation, Cancer Council WA, BUPA Foundation [Storbritannien], Department of Health Western Australia, forsvaret og industrien. 

Hendes forskning har haft indflydelse på politik og praksis i hele Australien. Blandt andet studiet Residents in Action, RiAT (finansieret af Western Australian Health Promotion Foundation), der gør det lettere for ældre australiere at leve et aktivt liv via forskellige former for motion i dagligdagen med fokus på det menneskeskabte miljø, undervisning og fx gåture. Cecilie Thøgersen-Ntoumanis forskning har også fået omtale i medier verden over, fx The New York Times, Time Magazine, Scientific American, Prevention.com osv. 

Nikos Ntoumanis (på græsk ender mandens efternavn på s) er født på den græske ø, Kos, i det sydøstlige Grækenland. Han tog sin bacheloreksamen i Athen i idræts- og sportsvidenskab og flyttede til Storbritannien i 1993 for at fortsætte med kandidat- og ph.d.-graden. Derefter arbejdede han som adjunkt i Storbritannien ved forskellige universiteter. I 2011 blev han udnævnt til professor ved University of Birmingham. I juli 2014 blev han udnævnt til professor ved School of Psychology ved Curtin University.

Nikos Ntoumanis forskningsekspertise ligger inden for motivation og adfærdsændring. Han anvender teorier og modeller inden for psykologi og folkesundhed til at undersøge personlige og andre faktorer, der optimerer motivation og fremmer præstationer (f.eks. inden for idræt, arbejde, uddannelse), den psykologiske trivsel og den sundhedsfremmende adfærd (primært fysisk aktivitet og sund kost). Han har indtil videre skrevet to bøger og har offentliggjort over 250 fagfællebedømte artikler i akademiske tidsskrifter inden for psykologi (social-, sundheds- og idrætspsykologi samt pædagogisk psykologi), adfærdsmedicin og folkesundhed. Han har fået økonomisk støtte til sit arbejde fra store forskningsfonde i Storbritannien og Australien, Den Internationale Olympiske Komité, britiske velgørenhedsorganisationer, lokale britiske sundhedsmyndigheder, den australske hær, Vestaustraliens sundhedsministerium og industrien

Cecilie Thøgersen-Ntoumani har ikke boet i Danmark i 25 år.  Professorægteparret har to døtre, Anna Maria og Zoe.

Mød forskeren

Cecilie Thøgersen-Ntoumani er professorer i fysisk aktivitet og adfærdspsykologi på Institut for Idræt og Biomekanik, SDU.

Mød forskeren

Nikos Ntoumanis er professorer i fysisk aktivitet og adfærdspsykologi på Institut for Idræt og Biomekanik, SDU. Ægteparret kommer begge fra professorater på det Vestaustralske universitet, Curtin University.

Redaktionen afsluttet: 30.06.2021