Skip to main content

Ny stor NIH-bevilling til aldringsforskning på SDU

Professor Kaare Christensen, Syddansk Universitet (SDU) og fem amerikanske forskerkollegaer har fået en ny bevilling på tilsammen 31,8 millioner US dollar (173 millioner kroner) fra det amerikanske forskningsagentur National Institutes of Health (NIH) til en fem-årig fortsættelse af projektet Long Life Family Study, som blev påbegyndt for otte år siden.

Formålet med undersøgelsen er at undersøge genetiske, adfærdsmæssige og miljømæssige faktorers betydning for et langt og sundt liv i familier, hvor usædvanligt mange har opnået en meget høj alder. Bevillingen gør det muligt at fortsætte forskningssamarbejdet samt genundersøge de godt 1.200 danske og 3.600 amerikanske deltagere, der indgik i undersøgelsen i perioden 2006-2009.

Kaare Christensen er forskningsleder for den del af projektet, som udgår fra Syddansk Universitet og Duke University. De øvrige deltagende institutioner er Columbia University, Pittsburgh University, Boston University og endelig Washington University St. Louis, som er hovedsæde for undersøgelsen.

Deltagerne kommer fra særligt udvalgte familier, hvor flere søskende i forældregenerationen har opnået en meget høj alder - typisk mellem 90 og 110 år. Desuden deltager deres børn, søskendebørn og ægtefæller.

Den mindste af de danske familier består af 4 personer, mens der fra den største familie deltager 79 personer. De er hjemmehørende i alle egne af Danmark, og en enkelt familie har deltagere på begge sider af Atlanten.

Flere oplysninger om undersøgelsen og dens resultater kan findes dels i infopjece (.pdf), og en mere udførlig beskrivelse af undersøgelsen kan læses på hjemmesiden www.sdu.dk/epi.

Redaktionen afsluttet: 19.05.2014