Skip to main content
Iværksætter

SDU-studerende vil hjælpe os med at få bæredygtige vaner

Pernille Lydia Sørensen, der har en bachelor fra SDU, står bag den deleøkonomiske app Monto. Her kan du spare penge, finde dit indre legebarn frem og leje et paddleboard og være god mod kloden på én og samme tid.

Af Camilla Wissing Mortensen, , 26-06-2023

Det er 2019. Pernille Lydia Sørensen skal hænge en hylde op i sin lejlighed i London, en relativ simpel opgave, skulle man synes. Der er bare et problem. Hun ejer ikke en slagboremaskine.

Indrømmet, det er ikke jordens største problem, men dog et irritationselement. For boremaskiner er dyre, og hun har ikke lyst til at købe en, der er så billig, at den går i stykker med det samme. Der er heller ikke nogen i London-omgangskredsen, som kan hjælpe.

Hylden kommer ikke op at hænge. Til gengæld planter den et frø hos Pernille Lydia Sørensen, der langsomt begynder at spire. Hvad nu, hvis der var et sted, hvor vi kunne dele de ting, vi kun bruger en gang imellem?

Det er tanken bag hendes virksomhed Monto. En app, der både er god for pengepungen, kloden og det indre legebarn – og som krævede et mod, Pernille Lydia Sørensen ikke vidste, hun besad.

På Monto kan du leje de ting, du står og mangler, eller udleje de ejendele, der alligevel bare samler støv på dit loftrum. Det er en platform, hvor du kan få dækket dit behov, men også en platform, der skal inspirere folk til at være nysgerrige og gøre noget, de normalt ikke ville gøre, fortæller Pernille Lydia Sørensen, der har en bachelor i sociologi og kulturanalyse fra Syddansk Universitet.

Iværksætteri på SDU

  • Syddansk Universitet har et blomstrende innovations- og iværksættermiljø, og en del studerende bruger deres kompetencer fra studiet til at starte egen virksomhed, enten mens de studerer -  eller som Pernille Lydia Sørensen - efter endt uddannelse.
  • I 2022 var de studerende fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet de næstmest aktive med 102 studerende, der startede egen virksomhed, mens de studerende fra Det Tekniske Fakultet er de mest aktive med 183 studerende. Det Humanistiske Fakultet ligger på en tredjeplads med 47 studerende.  
  • Under uddannelsen har studerende mulighed for at blive medlem af SDU Startup Station, hvor de bl.a. får adgang til sparring og kontorpladser. I 2022 havde SDU Startup Station 404 aktive studerende fordelt i 239 startup-virksomheder.

Find mere om SDU Startup Station her


- På Monto kan du leje en boremaskine eller gipshejs, hvis du er ved at renovere. Men jeg vil også gerne have, at du kigger forbi app’en en søndag, hvor det er skønt vejr, og du tænker: Hvad skal vi lave i dag?

- Det handler om at gøre noget ekstraordinært og kredse lidt om værtsrollen. Leje en Slush Ice-maskine til børnefødselsdagen eller en tandemcykel til daten i stedet for altid at gå en tur. Jeg vil gerne åbne folks øjne for at prøve ting af, ligesom vi gjorde, da vi var børn.

Et anderledes sabbatår

Egentlig var det ikke planen, at Pernille Lydia Sørensen skulle være iværksætter. Hun var godt i gang med en karriere inden for kultur og kommunikation. Men hun bliver i årene efter London-opholdet ved med at støde på behovet for ting, hun ikke bare kan erhverve sig.

Frøet spirer, og da hendes kæreste pludselig skal et halvt år til Taiwan, træffer hun en beslutning: Hun siger sit faste job op, tager et sabbatår og flytter med. Sabbatåret står dog ikke på solbadning og sightseeing, men går i stedet med at skype med udviklere og finde sine ben som iværksætter.

- Det var vitterligt at starte helt fra bunden. Hvordan stifter man en virksomhed? Hvilke funktioner skal appen have? Hvad koster en app? Det hele var så nyt, at jeg ikke engang vidste, hvad jeg ikke vidste, husker hun.

Prikker til vores vaner

I dag har Monto knap 10.000 brugere, primært i Aarhus-området. De næste skridt er at brede konceptet ud til andre byer, blandt andet med støtte fra Innovationsfonden.

Ambitionen er stadigvæk den samme. Pernille Lydia Sørensen vil prikke til den måde, vi begår os på, men hun vil med sine egne ord gøre det ”på en fin og bæredygtig måde”.

- Frøet til Monto blev plantet ud fra mine kortvarige behov. Men da jeg flyttede hjem fra London, kunne jeg se alle de ressourcer, der ligger og dør hen i kælderrum og på lofterne rundt omkring.

- Jeg vil gerne gøre det lettere for folk at bidrage til en mere bæredygtig ressourceudnyttelse. Med Monto kan du enten tjene lidt penge på at leje ting ud eller spare penge ved at leje noget, du gerne vil prøve. På den måde bliver det en mere håndgribelig måde at få mere bæredygtige vaner.

At have modet

Drømmen er, at Monto på sigt bliver en app, som danskerne bruger på lige fod med andre deleøkonomiske apps som GoMore og Airbnb.

Selvom Pernille Lydia Sørensen er godt på vej, lægger hun ikke skjul på, at læringskurven har været stejl, og at hun i dag ville have gjort mange ting anderledes. Hvor hun fik modet fra til at sige sit faste job op, flytte på den anden side af jorden og kaste sig ind i en ukendt branche, ved iværksætteren da heller ikke selv.

- Jeg vidste ikke, at jeg overhovedet turde være modig. Jeg vidste ikke engang, at det var en tanke, jeg kunne gøre mig.

- Jeg har tømt min opsparing og virkelig kastet mig ud på dybt vand, og der er da også nogle dage, hvor det bare ikke har føltes lige så rationelt som andre. Men jeg tror på, at Monto er langsigtet og kan være en del af en forbrugeradfærdsændring. Så de dage, hvor det har været hårdt, har jeg tænkt ’der er én vej, og det er fremad, og så må jeg finde min vej i det, siger hun.

Om Monto

  • Monto er en deleøkonomisk app, der opfordrer sine brugere til at leje frem for at eje. På appen kan brugerne både udleje ting, der samler støv i deres kælder eller loftrum, eller leje ting, de står og mangler. Målet med Monto er at prikke til vores vaner, så vi sammen passer bedre på kloden. 
  • Appen Monto’ kan downloades på AppStore og GooglePlay.  
  • Læs mere på Montos hjemmeside  
Kontakt

Pernille Lydia Sørensen har en bachelor i sociologi og kulturanalyse fra Syddansk Universitet i Esbjerg og er nu administrerende direktør i Monto. Hun og virksomheden kan kontaktes på: info@monto-rent.com.

Redaktionen afsluttet: 26.06.2023