Skip to main content
E-affald

Forskere går i dialog med borgerne

SDU går sammen med fire kommuner og TV2/Fyn om aktiviteter, der kan skabe opmærksomhed om håndtering af elektronisk affald. Og samtidig give forskere vigtig viden om, hvad borgere gør med deres kasserede e-produkter

Af Bente Dalgaard, , 15-11-2018

Hvad gør du med din gamle mobil, når du har købt en ny? Sælger den, smider den væk eller gemmer den i en skuffe?

Det vil forskere på SDU gerne vide mere om, for i et land, hvor der bliver solgt to millioner nye mobiltelefoner om året, udgør kasserede telefoner en værdi, som går tabt, hvis apparaterne ikke indgår i nye kredsløb.

- Vi ser ikke mobiltelefonerne i affaldsstrømmen. Vi har en formodning om, at mange har gamle mobiltelefoner liggende derhjemme, men vi mangler viden om, hvad borgerne gør med deres e-affald, og hvorfor de gør det, siger professor Henrik Wenzel, der leder SDU Livscykluscenter.

Cirkulær Økonomi

Cirkulær økonomi ses som et alternativt system, der kan sikre en mere bæredygtig forvaltning af jordens ressourcer.

Tanken er at lade produkter eller de materialer, som produkterne er lavet af, cirkulere i samfundet så længe som muligt.

Det kan ske ved at designe produkter, der holder længere, ved at genbruge og reparere produkter samt ved at genanvende materialer fra kasserede produkter i nye produkter.

Den viden er der hårdt brug for i arbejdet med at udvikle miljøvenlige og økonomisk bæredygtige affalds- og genanvendelsessystemer. Derfor går SDU nu nye veje – sammen med borgerne.

Det sker med Citizen Science-kampagnen ”Frit Lejde”, hvor SDU, fire fynske kommuner og TV2/Fyn i fællesskab har tilrettelagt aktiviteter, som alle har fokus på håndtering af e-affald. Og kampagnen omfatter ikke kun mobiltelefoner, men også computere, støvsugere, hårtørrere, elkedler og alle de andre e-produkter, vi omgiver os med i vores hverdag.

Folk kan to dage i november indlevere deres elektroniske produkter på udvalgte genbrugsstationer, hvor forskere står klar til at indsamle data. Der indhentes oplysninger om det enkelte produkt, blandt andet hvorfor det ikke bruges længere, og borgerne opfordres også til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse.

Viden om borgernes adfærd

– Vi har brug for, at borgerne fortæller os, hvad de gør med deres elektroniske produkter, når de ikke længere bruger dem. Hvad får dem f.eks. til at gemme deres gamle mobil i stedet for at sælge den videre eller indlevere den til genanvendelse, inden den er blevet så forældet, at den ikke længere har værdi for andre, siger Henrik Wenzel.

– Vi skal vide, hvad der motiverer os som individuelle borgere, inden vi kan finde ud af, hvad der skal til for at få os til at ændre adfærd og indgå i en cirkulær økonomi, siger han.

Vi har en formodning om, at mange har gamle mobiltelefoner liggende derhjemme, men vi mangler viden om, hvad borgerne gør med deres e-affald, og hvorfor de gør det

Henrik Wenzel, professor

Inspiration til borgerne

Håbet er samtidig, at ”Frit Lejde”-kampagnen også kan give borgerne inspiration til at engagere sig i at fremme en mere bæredygtig håndtering af deres elektroniske affald.

– Det kan være svært at agere på egen hånd i et overflodssamfund som vores, og derfor er der behov for at etablere ordninger for almindelige borgere. F.eks. tror jeg, at mange vil være glade, hvis man i fremtiden i højere grad kan tilbyde vedligeholdelse af produkter, så man ikke skal ud og købe nyt, når noget går i stykker, siger Henrik Wenzel.

Frit Lejde

Formålet med ”Frit Lejde”-kampagnen er at skabe dialog med befolkningen og indsamle viden om, hvordan vi håndterer vores e-affald. Det sker gennem journalistiske indslag på TV2/Fyn og ved events, hvor borgerne kan møde op og deltage.

Bag arrangementet står SDU, fire fynske kommuner og TV2/Fyn.

Du kan få flere oplysninger om kampagnen samt tid og sted for de enkelte aktiviteter på TV2/Fyns tema: Frit lejde for elskrot.

Kampagnen slutter med loppemarked og auktion, som holdes i december. Her kan borgerne komme og købe billige brugte e-produkter fra ”Frit Lejde”-dagene og på den måde både spare penge i forhold til nyindkøb og samtidig gøre noget godt for miljøet.

– Og vi får et fingerpeg om, hvad folk er villige til at betale for brugte e-produkter, siger Henrik Wenzel.

De data, der er indsamlet fra borgerne, vil indgå i et tværvidenskabeligt projekt om cirkulær økonomi, som SDU iværksatte i 2017.


Læs mere 

Mød forskeren

Henrik Wenzel er professor på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, hvor han forsker i energisystemer, affaldssystemer og biosystemer. Han leder SDU Livscykluscenter, hvis mission er at bidrage til udvikling af bæredygtige teknologier og systemer.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 15.11.2018