Skip to main content
DA / EN

Værdisætning af juletræer vha. droner

Kan droner minimere manuelt arbejde og være med til at optimere juletræsproduktionen? Med det spørgsmål henvendte den danske juletræsbranche sig til Robocluster, som sammen med bl.a. SDU Dronecenter er gået i gang med forskning på området.

Projektmål

Projektet undersøger, hvordan man kan bruge droner til at værdisætte juletræsproduktioner ved at måle træernes højde og tælle hvor mange juletræer, der er i de enkelte plantager.

Projektdetaljer

Forskerne fra SDU flyver med multirotor-droner over en række juletræsplantager for at indsamle billeder af træernes forskellige vækststadier. Ud fra disse billeder udvikles der en metode til at tælle antallet af træer og estimere deres højde. Ifølge Henrik Skov Midtiby fra SDU Dronecenter, er vind og vejr en stor udfordring i dette projekt, fordi vinden bl.a. kan være med til at vippe træerne, så højdemålingen bliver forstyrret.

Samarbejdspartnere

Projektet foregår i samarbejde med Talmo, der arbejder med metrisk 3D rekonstruktioner i skovmiljøer. Når metoden er udviklet, skal den valideres i samarbejde med Gren Team Group, som også er partner i projektet. Målet er herefter, at metoden vil blive benyttet af de danske juletræsproducenter.

Fremtidsperspektiv

Ud over at de danske juletræsproducenter vil benytte teknikken i den daglige drift, håber forskerne også, at producenterne fremover kan lave en mere præcis værdisætning og få et hurtigere overblik over deres drift.

I fremtiden kan dronerne måske også bruges til at vurdere, hvor tæt træerne står eller på anden måde lave målinger angående træernes kvalitet.

Støttet af

Robocluster

Partnere

Talmo, Gren Team Group, Robocluster og SDU

Projektperiode

1. januar, 2020 til 31. december 2020

Kontakt

Henrik Skov Midtiby, SDU Dronecenter


Sidst opdateret: 13.08.2021