Skip to main content
DA / EN

SDU-forsker vil danne virksomhed i nyt program

Droneforsker Kristian Husum Laursen er udpeget som SDU’s første translationelle postdoc. Som en del af programmet Spin-outs Denmark får han et års økonomisk og faglig hjælp til at videreudvikle en konkret ide og danne egen virksomhed.

Af Stine Charlotte Saltofte Hansen, , 13-10-2022

Det er et ambitiøst projekt. Det ved han godt. Men Kristian Husum Laursen tror på, at han på et år både kan udvikle første udgave af en ny drone, og lære, hvordan han driver sin egen virksomhed. 

Han er den første SDU-forsker, som er optaget i programmet Spin-outs Denmark. Et program, der på tværs af landets otte universiteter arbejder for flere og bedre virksomheder – udviklet af forskere, undfanget på universiteterne. 

For Kristian Husum Laursen – og andre kommende translationelle postdocs – betyder det, at Spin-outs Denmark finansierer ét års arbejde. SDU RIO arrangerer sparring med forretningsudviklere og et netværk, som droneforskeren kan trække på i fremtiden, når han starter egen virksomhed.

- Hvis jeg skal bygge noget teknisk fra bunden, er det en lidt voldsom ting at gå hjem og sige til den bedre halvdel, at nu lever vi lige af din løn. Det er der, hvor Spin-outs Denmark er et fantastisk initiativ. Det udgør et godt springbræt, at jeg kan starte med hele SDU’s og RIOs viden i ryggen, siger droneforskeren. 

Drone skal afhjælpe mangel på arbejdskraft

Når Kristian Husum Laursen starter som postdoc til januar, skal han arbejde på en drone med en robotarm, der skal løse opgaver med gentagende bevægelser, som er fysisk hårde for mennesker. Hvad dronen præcist skal lave, har Kristian ikke besluttet sig for endnu, for mulighederne er mange – fra byggeri til ukrudtsbekæmpelse. 

- Jeg holder mig åben, men målet og drømmen er at lave de dronerobotløsninger, som kan afhjælpe mangel på arbejdskraft og skære ned på mængden af nedslidte, som løser fysisk hårde opgaver. Hvis jeg kunne bidrage til den grønne omstilling, ville det også være super, forklarer droneforskeren og fortsætter:

- Det skal give mening, og det er det, som motiverer mig. Det skal ikke være højpræcisionsplacering af en pizzabakke på en trappesten vel, det skal være noget med mere substans i. 

Vigtig chance for at skabe samfundsværdi

Spin-outs Denmark-programmet er åbent for alle juniorforskere, som ønsker at stifte virksomhed på baggrund af forskning indenfor emner på de tekniske, naturvidenskabelige, samfundsvidenskabelige og humanistiske felter. 

Det er en god chance for ph.d.’er, som ønsker at skabe værdi for samfundet, mener Henrik Bindslev, formand for RI-rådet og dekan på Det Tekniske Fakultet. 

- Det glæder mig, at Kristian er blevet optaget i programmet som den første fra SDU. Jeg ser frem til, at vi ser en hel stribe unge talenter på SDU på samme vis gribe chancen for at tage forskningsresultater ud i den kommercielle verden og få det til blive stort til gavn for samfundet. siger Henrik Bindslev og fortsætter:

- Jeg er overbevist om at Kristian, og andre kommende translationelle postdocs med dette program får et springbræt til et spændende arbejdsliv med masser af udfordringer, succeser og oplevelser af at gøre en forskel.

Projektet skal give mening

Kristian Husum Laursen er godt klar over, at han skal nå meget på et år. 

- Målet er, at jeg om et år har et proof of concept i form af en drone, som i et lukket miljø kan udføre en opgave, hvor den samler noget op og placerer det - og at den er overbevisende nok til, at den kan vække interessen hos eventuelle samarbejdsvirksomheder eller investorer, forklarer han.

Droneforskeren opfordrer andre ph.d.’er og postdocs på SDU til at gribe samme chance for at blive translationel postdoc. 
Næste frist for ansøgni

nger til en plads i programmet er den 23. oktober 2022.

Læs mere om programmet og ansøgningsprocessen hér.

Faktaboks: Spin-outs Denmark

Spin-outs Denmark er et 1-årigt program for juniorforskere, som drømmer om at skabe en virksomhed baseret på deres egen forskning (et spin-out).

Programmet er drevet af de otte danske universiteter og er finansieret af Villum Fonden.

Spin-outs Denmark forventer at udpege op mod 60 translationelle post-doc’er i løbet af de næste fem år. 
Du kan nu ansøge om at komme med i programmet. Fristen er den 23. oktober.

Læs mere om det og søg her
 

Redaktionen afsluttet: 14.10.2022