Skip to main content
DA / EN

Allergi og lungesygdomme

Astma og allergi er kroniske folkesygdomme, der ofte udvikles i barnealderen. Der er forskningsmæssigt særlig opmærksomhed på graviditet og de tidlige barneårs betydning for senere sygdommes opståen. Gode prospektive kohorteundersøgelser inkl. maternelle faktorer, neonatalperioden og hele barndommen er derfor essentielle. Vi har gennemført og deltaget i prospektive fødselskohorteundersøgelser med langtidsopfølgning, som har belyst det naturlige forløb og risikofaktorer for udvikling af allergiske sygdomme og astma.

Udvikling af nye diagnostiske tests, biomarkører og behandlingsmetoder har åbnet mulighed for individualiserede og forbedrede behandlingsmæssige tiltag og vejledning af patienter med allergi, astma og lungesygdomme. Vi har derfor i samarbejde med bl.a. Institut for Molekylær Medicin, SDU, i et Ph.d.-projekt undersøgt værdien af forskellige biomarkører mht. varighed af astmasygdommen. Derudover har vi deltaget i flere nationale og internationale multicenterundersøgelser af non-farmakologisk behandling og immunterapi, som også har potentiale til at ændre det naturlige forløb af allergiske sygdomme.

Der er behov for forskning vedrørende lungeproblemer og -funktion hos præmature børn, og børn som neonatalt er opereret for alvorlige medfødte mave-tarmmisdannelser. I samarbejde med neonatolog er gennemført et Ph.d. studie af meget præmature børn, som også er vurderet med lungefunktion. I samarbejde med anæstesiologer på OUH pågår et Ph.d. studie af børn opereret for diafragmahernie. Aktuelt planlægges et tværgående Ph.d. studie af gastro-esofageal reflux og mulig sammenhæng med komælksallergi i samarbejde med neonatolog og gastroenterolog.

Vi stiler mod at initiere og deltage i flere regionale, nationale og internationale studier i et tværfagligt samarbejde med mulighed for også at fokusere på livskvalitet, participatory design og compassion samt telemedicin.

Igangværende ph.d.-projekter
Julie Bang Hansen: Prenatal and early life phthalate, bisphenol, A and perfluoroalkyl acid exposure; impact on asthma, allergy and lung function in children aged 12 years from the Odense Child Cohort
Ulla Lei Larsen, Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V, OUH: Mortalitet, kardio-pulmonal morbiditet og livskvalitet hos børn med Kongenit diafragmahernie behandlet på børneintensiv afdeling, OUH i perioden 1998 – 2015. Susanne Halken er medvejleder
 Louise Parke, Allergi Centret afd. I, OUH: Adherence to adrenalin autoinjector prescriptions and immunotherapy in anaphylaxis patients with special focus on venom allergy (A3PIA)). Susanne Halken er medvejleder.

Susanne Halken

Overlæge, professor

Forskningsansvarlig

Kontaktinformation

Sidst opdateret: 10.11.2023