Nyhed!!
- Invitation til RYGDATA:SDU 2025 seminar, fredag den 25. april 2025 kl. 12:30-15:00. Få spændende indsigt i forskningsfællesskabet, netværk og ny viden!
- Se vedhæftede dokument for tilmelding - vi glæder os til at se dig.
RYGDATA:SDU er et forskningsfællesskab der fokuserer på forløb, udredning og behandling i praksissektoren, hospitaler og i kommuner for borgere, der henvender sig med rygsmerter hos sundhedsprofessionelle.
RYGDATA:SDU danner grundlag for forskningsprogrammet. RYGDATA:SDU er et registerbaseret projekt, der indeholder informationer fra danske offentlige registre suppleret med journaldata, surveydata og patientrapporterede data for patienter med rygsmerter. RYGDATA:SDU indeholder information om sociodemografi (alder, køn, familieforhold, uddannelse, indkomst m.m.), arbejdsmarked (overførselsindkomst, branchetilknytning m.m.), medicinforbrug (især smertestillende medicin), genoptræning (efter serviceloven og sundhedsloven), sundhedsforbrug (primær- og sekundærsektor). På undergrupper af rygpatienter indeholder RYGDATA:SDU information om f.eks. funktionsniveau, smertescore og livskvalitet.
Forskningsprogrammet bidrager til at:
- Beskrive rygpatienter og udvalgte subpopulationer,
- Beskrive rygpatienters vej i sundhedssystemet på tværs af sektorer,
- Beskrive udredning og behandling på tværs af sektorer,
- Beskrive effekten af tiltag,
- Vurdere effekten af behandlinger,
- Validere indikatorer, der kan anvendes i kvalitetssammenhæng,
- Vurdere økonomien bag interventioner,
- Etablere prognostiske modeller, der kan understøtte valg af behandling og triagering i forbindelse med udredning og behandling,
- Belyse ulighed i sundhed
Koordinatorgruppen for RYGDATA:SDU består af forsker og datamanager Christian Skovsgaard (Dansk Center for Sundhedsøkonomi, Institut for Sundhedstjenesteforskning), professor Jan Hartvigsen (Center for Sundhed i Muskler og Led, Institut for Idræt og Biomekanik) og professor Berit Schiøttz-Christensen (Forskningsenheden for Almen praksis, Institut for Sundhedstjenesteforskning).
Databaseansvarlig er professor Kim Rose Olsen (Dansk Center for Sundhedsøkonomi, Institut for Sundhedstjenesteforskning).