Skip to main content
DA / EN

Top-nanoforskere samles i Odense

En stribe højt anerkendte forskere inden for nano-optik lægger fredag vejen forbi det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet og konferencen ”Nanostructured Optical Fields”.

Konferencen er arrangeret af Sergey Bozhevolnyi, professor ved Institut for Teknologi og Innovation, og han glæder sig over, at det er lykkedes at samle så prominente navne inden for faget.

”Det er lidt af en sensation at samle disse forskere under et tag. Der er tale om topforskere fra blandt andet Purdue University i USA, Stanford University og Laser Zentrum Hannover. De er nogle travle herrer og damer, og Odense ligger langt fra laboratorierne på deres respektive universiteter,” siger Sergey Bozhevolnyi.

Lysets år

2015 er udråbt til lysets år, og skal ifølge UNESCO skabe global opmærksomhed omkring lysbaserede teknologier til skabelse af bæredygtig udvikling og løsninger på globale udfordringer som energi, uddannelse, landbrug og sundhed. Nano-optik beskæftiger sig med at designe og styre optiske felter på en skala, der er mindre end lysets bølgelængde og kan bruges inden for en lang række teknologier såsom mobiltelefoner, computere, signalmodtagelse og internettet.

En imponerende karriere

Konferencen afsluttes med en markering af Sergey Bozhevolnyis 60-års fødselsdag. Siden Sergey Bozhevolnyi i 1981 fik en ph.d. i integreret optik fra Moskva Institut for Fysik og Teknologi, har han helliget sig forskning af lys, hvilket i 1998 resulterede i en doktorgrad fra Aarhus Universitet.

I 2006 udgav han artiklen ”Channel plasmon subwavelength waveguide components” i det anerkendte videnskabelige tidsskrift ”Nature”, hvilket for alvor fik placeret Sergey på det Nano-optiske verdenskort. Han er medforfatter af mere end 320 videnskabelige artikler, er udnævnt til OSA (Optical Society of America) Fellow i 2007 og modtog i 2009 Fyens Stiftstidendes Forskerpris.

Sergey har været ansat ved Syddansk Universitet siden 2008.

Blandt talerne ved konferencen ”Nanostructured Optical Fields” er:
Vladimir M. Shalaev, Purdue University, ECE
N. Asger Mortensen, DTU
Mark Brongersma, Stanford University
Boris N. Chichkov, Laser Zentrum Hannover
Alexandra Boltasseva, Purdue University, ECE
Brian Vohnsen, University College Dublin

For mere information kontakt

Professor Sergey Bozhevolnyi, leder af Center for Nano Optikseib@sense.sdu.dk / tlf. 6550 7341

Redaktionen afsluttet: 17.06.2015