Skip to main content
DA / EN

Robotter kan nu lære ved at se

Det er lykkes forskere på Det Tekniske Fakultet at skabe robotter, som kan lære en ny opgave blot ved at se en person udføre den. Det gør robotterne meget mere fleksible og kan lette brugen af robotter i industrien

Normalt tager det en ingeniør mange timer at programmere en robot til at udføre en arbejdsopgave. Men nu er det lykkes forskere på Det Tekniske Fakultet at skabe et system, hvor robotten oplæres ved at en medarbejder viser den, hvad den skal gøre. Robotten husker efterfølgende bevægelserne og gentager dem.

- Vi har udviklet et system, som er i stand til at lære fra mennesker. Med det unikke system giver vi medarbejdere i produktionen en mulighed for selv at programmere robotten. Det gør robotterne meget mere fleksible og billigere at bruge, siger adjunkt Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Robotten ser, husker og lærer
Projektet er en del af et treårigt europæisk forskningsprojekt, som hedder IntellAct. I stedet for at skrive mange linjer med programmeringskoder, sikrer systemet, at robotten kan lære ved at iagttage et menneske.

- Robotten er udstyret med mange kameraer, som kan følge personens bevægelser, og robotten indkoder sig, hvordan arbejdet skal udføres, fortæller Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Hurtigere på fingrene
Systemet sikrer også, at robotterne er i stand til at blive dygtigere for hver gang, de udfører en opgave. Forskerne så, at første gang en robot skulle samle nogle klodser tog det 40 sekunder. Anden gang var robotten blevet dobbelt så hurtig på fingrene. Nu tog det kun 20 sekunder.

- Robotten er i stand til at forbedre sig selv. Det betyder, at for hver gang den udfører opgaven, bliver robotten en lille smule hurtigere. Så over tid bliver den bedre og bedre, pointerer Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Forskernes resultater kan forandre industriarbejdspladserne signifikant. Forskningsprojektet skal nu videreudviklet i samarbejde med små og mellemstore virksomheder, men på sigt vil de fleksible robotter betyde, at der ikke længere vil være en økonomisk gevinst ved at flytte industriarbejdspladser til lavtlønslande.

For mere information kontakt
Thiusius Rajeeth Savarimuthu på tlf. 6550 9586 / trs@mmmi.sdu.dk

Norbert Krüger på tlf. 2778 7483 / Norbert@mmmi.sdu.dk

Redaktionen afsluttet: 20.08.2014