Skip to main content
DA / EN

Forskergruppe får støtte til udvikling af supercomputere

Professor Sergey I. Bozhevolnyis Nano Optics-gruppe modtager 1,4 mio. kr. til udvikling af optiske teknologier til næste generation af supercomputere

Professor Sergey I. Bozhevolnyi, der står i spidsen for Nano Optics-forskningsgruppen på Institut for Teknologi og Innovation, er sammen med ledende europæiske forskere og industripartnere med i en stor EU-bevilling kaldet ”PhoxTroT”.

PhoxTroT har til formål at skabe fotoniske høj-ydelse, lavenergi, omkostningsbevidste og små optiske forbindelsesteknologier mellem computerenheder.

Baggrunden for projektet er, at elektriske forbindelsers begrænsede ydeevne og fysiske kvantitet fremstår som vor tids største barrierer i forhold til de kommende generationer af supercomputere (Data Center og High-Performance Computing). Derfor bliver den optiske teknologi meget interessant.

Optisk teknologi i fremtiden
I 2008/2009 forudså eksperterne, at en supercomputer med en ydeevne på 10 Pflops (floating-point operations per second) i 2012 ville kræve 5 MW strøm. I dag viser det sig dog, at vor tids supercomputer med denne ydeevne kræver ikke mindre end 10 MW strøm – altså dobbelt så meget, som man forudså for fire år siden. 
For at undgå en eksplosion i energiforbruget er det derfor tvingende nødvendigt at udvikle fotoniske lavenergi løsninger mellem computerens kommunikationsenheder.

Professor Sergey I. Bozhevolnyi og hans Nano Optics-gruppe skal som led i projektet i de kommende fire år undersøge mulighederne for at bruge plasmoniske bølgeledere som optiske forbindelsesenheder.

Den samlede EU-bevilling er på 8,7 mio. Euro, hvoraf Nano-optics-gruppen på Institut for Teknologi og Innovation modtager 190.000 Euro svarende til 1.425.000 kr. til deres del af forskningsprojektet.

For mere information kontakt
Professor Sergey I. Bozhevolnyiseib@iti.sdu.dk / Mobile: 2058 5128

Læs også om uddannelsen til civilingeniør i Fysik og Teknologi.

Redaktionen afsluttet: 29.10.2012