Skip to main content

Ladelundsamlingen

Ladelundsamlingen består af ca. 45.000 bind, inden for en række land- og jordbrugsrelaterede emner. Materialerne er i dag en del af Syddansk Universitetsbibliotek.

Ladelund Landbrugsskole blev etableret i 1879. Hurtigt blev der skabt et fokus på at drive en mejeriskole, hvor opstarten af et centrifugemejeri i 1880 skulle medvirke til at skabe de bedste vilkår for fagligheden i det lokale mejerierhverv. Den teoretiske mejeriuddannelse tog sin begyndelse i året 1887 og kørte i mange år herefter. Mejeridelen lukkede i 1972, men Ladelund Landbrugsskole fortsatte indtil 1999.

En væsentlig kerne i Ladelundsamlingen er materialerne fra statskonsulent K. Hansen (se også K. Hansens samling), der omfatter diverse tryk fra ca. 1486-1936. I denne samling, der også tæller tidsskrifter og småskrifter, finder man specielt emner inden for landbrug, planteavl og beslægtede discipliner, fx zoologi, botanik, veterinærvidenskab, fysik og kemi. Men samtidig er der en stor mængde af historiebøger, hvor man bl.a. kan nævne en omfattende samling af værker om Struense. Dansk landbrugshistorie indtil 2. Verdenskrig fylder meget i K. Hansens samling. Herudover kan man finde emner som topografi, teologi, litteratur, leksika, lovgivningsstof og meget andet. Biblioteket blev siden erhvervet af universitetsbiblioteket i Esbjerg. Samlingen opbevares nu i Odense og er under registrering.

Hvordan får jeg fat i materialerne?
Samlingen opbevares i bibliotekets fjernmagasin, og skal derfor bestilles.
Materialer, som er registrerede i kataloget, ses her: Ladelundsamlingen

De ældste af materialerne fra samlingen er kun til brug på SDUB’s læsesale, hvorimod den resterende del af samlingen er tilgængelig for udlån efter SDUB's almindelige låneregler.


Vil du vide mere?
Læs mere om Ladelund Landbrugsskole: HistorieVejen


Kontakt

Har du spørgsmål vedr. samlingen, så skriv til: SpecialCollections@bib.sdu.dk

Sidst opdateret: 24.05.2024