Skip to main content
 • Pris

  4.500 DKK ekskl. moms
 • Sted

  Online
 • Del

Tilmeld

Datajournalistik – onlinekursus

Hvem:
Varighed:  ca. 13 timers online undervisning
Hvor: Online

 

Se Intro-video her: https://f.io/4m7q9SUK

 

Bliv i stand til at forstå og bruge de mest basale værktøjer, der er nødvendige for at udgive en nyhed, der tager afsæt i data. Lær at:

 • Indsamle offentlig tilgængelig data
  Behandle og analysere datasæt
  Bruge dataanalysen i din historie

 

Kursets opbygning

Først bliver du introduceret til de konkrete metoder, man skal lære, for at kunne udgive en nyhedshistorie baseret på data.  Følgende trin bliver gennemgået i en række moduler:

 1. Kom i gang med data: en personlig introduktion fra underviser.
 2. Sådan skaffer du data: fokus på offentlig tilgængelige kilder, lige som vi også vil komme ind på erfaringer med aktindsigt, scraping, samarbejdspartnere og fysiske kilder.
 3. Sådan interviewer du data: her introduceres de mest simple analysemetoder. Sådan arbejder du med sortering og pivot i Excel.
 4. Sådan analyserer du data: vi går dybere i analysens styrker og faldgruber. Her skal vi se på validitet, observationer, kildekritik og bias.
 5. Sådan forklarer du data: hvad skal der til for at en god dataanalyse bliver til en god journalistisk historie. Vi gennemgår alt det data ikke kan.

Hver af de enkelte metoder ledsages af eksempler på, hvordan underviseren selv har arbejdet med metoden og derefter gennemgås en tilbagevendende case, der konkret viser dig vejen skridt for skridt. Endelig afsluttes med en øvelse, hvor man selv kan prøve kræfter med de enkelte metoder

 

De enkelte moduler er bygget op sådan her:

 1. Først vil jeg som underviser fortælle dig, hvorfor den pågældende metode er nødvendig.
 2. Derpå vil jeg eksemplificere via mine egne erfaringer med inspirerende og illustrative eksempler
 3. Vi gennemgår en konkret case, hvor du kan følge med step by step
 4. Afslutningsvis får du en øvelse i den konkrete metode.

 

Målgruppe

Kurset er for journalister der ønsker at få bedre muligheder for at lave egne selvstændige historier og nyheder med brug af enkle værktøjer, redskaber og metoder inden for datajournalistik. Kurset kræver ingen forkundskaber.

 

Udbytte

Efter kurset vil du være i stand til at udgive selvstændige historier/nyheder uanset medie med brug af data. Også selv om du ingen forkundskaber har om datajournalistik.

 

Form

Kurset består af ca. 13 timers online undervisning. En kombination af sammenlagt 20 videoer + grafik, eksempler, litteratur og opgaver, der altså svarer til samlet cirka 2 arbejdsdage pr. kursusforløb. Alt er digitalt. Du kan altså vælge at følge kurset præcis hvor du vil og hvornår du vil.

Efter din tilmelding vil du inden for 5 dage modtage en mail med adgangen til kurset.