Skip to main content
Næsten tre år i forskel

Så længe lever man i din kommune

Der er forskel på, hvor gamle danskere bliver, alt efter hvor i landet de bor. Den højeste middellevetid i Nordsjælland med henholdsvis 80,4 år for mændene og 83,8 år for kvinderne.

Middellevetiden i Danmark er steget uafbrudt siden begyndelsen af 1990’erne for både mænd og kvinder. Men ifølge tal fra Danmarks Statistik er der forskel på, hvor gamle danskerne bliver, alt efter hvor de bor.

Hvor man i kommuner som Holbæk, Ringsted og Stevns lever, indtil man har rundet de 80, så lever man på Lolland kun til de 77 år. Og ser man på landsgennemsnittet, så topper Rudersdal Kommune, hvor man i gennemsnit lever 83,1 år.

Man kan dog ikke dømme Lolland ud fra tallene

- Man skal altid passe på med at sige, at det er sundt at bo her og usundt at bo der. For at give et eksempel, så er det farligt at bo på plejehjem. Men det er jo ikke, fordi man behandler dem dårligt. Det er, fordi man søger derhen, hvis man har det på en bestemt måde.

Der er flere faktorer, som skal tages med i forklaringen på forskellen i levealder. Først og fremmest er det sikkert, at der er sociale forskelle i, hvor længe vi lever.

Job og levestandard bestemmere bosætning

- Hvis du har et hårdt job, der tærer på helbredet, så kan du blive syg og leve kortere. Men det kan også være omvendt, at hvis du er syg, så tjener du ikke så meget, og det går dig knapt så godt økonomisk i livet.

Og her kommer bosætningen ind i billedet: 

- Folk, der er rige og raske, har det med at bosætte sig de steder, hvor der er rarest at bo - hvor der er de bedste boliger og de bedste omgivelser. Så der er en selvforstærkende effekt.

"Det er ikke noget som har noget med luften og vandet eller omgivelserne at gøre, men noget at gøre med de flytninger man har i landet


Læs mere her:

Nordsjællændere lever længere end resten af landet
Ritzau, BT, Alt om Herning, Bornholmske Tidende, Jyllands-Posten, Information, Frederiksborg Amt Avis, Politiken, Midtjyllands Avis, Lolland-Falsters Folketidende, Sjællands Nyheder, Helsingør Dagblad, Avisen.dk, MetroXpress, Viborg Stifts Folkeblad, Århus Stiftstidende, Fyens Stiftstidende; 16.-17. februar 2018.
LÆS MERE: Information

Næsten tre år i forskel: Så længe lever man i din kommune
TV Østjylland; 16. februar 2018.
LÆS MERE: TV2 Østjylland

Levealderen stiger: Så længe lever man i din kommune
Berlingske; d. 16. februar 2018.
LÆS MERE: Berlingske

Levealderen på Lolland er lavest: Aldersforsker giver forklaringen
TV Øst; 17. februar 2018;
LÆS MERE: TV ØST

26 borgere i Sønderborg Kommune er 100 år eller mere
Jydske Vestkysten Sønderborg; 26. februar 2018.

Flest 100-årige i Svendborg: Tove har opskriften på et langt liv
TV2 Fyn; 7. maj 2018.
SE MERE: TV2 Fyn

Seniorerne sætter sig på Fyn 
Hver fjerde er over 65 år - om 25 år er det hver tredje
Fyens Stiftstidende; 25. august 2018.

Folk fra det sydfynske bliver oftere 100 år
Her bliver flest 100 år: Fynsk område topper listen
Fyns Amts Avis; 6. september 2018.

Redaktionen afsluttet: 15.02.2018