Skip to main content

Center for Grænseregionsforskning

Center for Grænseregionsforskning (CBRS) ved Institut for Statskundskab blev oprettet i 2016. Det repræsenterer desuden et tværfakultært samarbejde mellem Det Humanistiske Fakultet og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet. Det er centerets formål at behandle grænseregionale problemstillinger i forskning, undervisning og formidling. Centeret er beliggende i Sønderborg.

 

Centerets forskning ligger i forlængelse af en tradition, der blev grundlagt i 1976 med Institut for Grænseregionsforskning i Aabenraa. Det blev i 2004 en del af Syddansk Universitet og fortsatte i Sønderborg til 2015, hvor instituttet blev nedlagt som en selvstændig institution. Centeret repræsenterer en tværfaglig tilgang til forskningen i grænser, grænseregioner og mindretal. Medarbejderne har baggrund i samfundsvidenskabelige og humanistiske fag som fx geografi, samfundsfag, jura, antropologi og historie.

 

Fra udgangspunktet i den dansk-tyske grænseregions enestående historie har forskning og undervisning spredt sig til sammenlignende studier af grænseregioner, primært i Europa, og centeret er engageret i internationale forskningsnetværk. Den stærkere internationale orientering og undervisningen i European Studies forhindrer ikke en stærk regional forankring. Centeret samarbejder med kulturinstitutioner og erhvervslivet i regionen, og det varetager den særlige forpligtelse til at udføre forskning om det tyske mindretal i Sønderjylland. Centeret engagerer sig i vidensdeling og forskningskommunikation i regionen. Det udgiver det populærvidenskabelige tidsskrift Pluk, der præsenterer resultater fra forskningen i Sønderjylland.

 

Centeret står desuden for undervisningen i European Studies (bachelor og master).

 

CBRS fokuserer på følgende forskningsområder:

 Center for Grænseregionstudiers hjemmeside findes kun på engelsk

 

Please go to the English version of the website

  

Institut for Statskundskab Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 2170

Sidst opdateret: 22.11.2021